Alegeri prezidențiale 2024
UPDATE 1
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, la ora 12:56, ora României, pe listele suplimentare din diaspora erau înscriși 4.328 de votanți.
De asemenea, 3.028 de români din diaspora au votat prin corespondență.
Românii din diaspora votează deja în al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Alegeri prezidențiale 2024. Românii cu drept de vot aflați în străinătate au început procesul electoral pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia pot vota fie la una dintre cele 950 de secții organizate în diaspora, fie prin corespondență, în condițiile legii.
Votul a început deja în Noua Zeelandă, Australia și Asia, urmând ca, peste câteva ore, urnele să fie deschise și în Europa, inclusiv în Italia – țara care găzduiește cea mai mare comunitate de români.
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP) la ora 08:20, ora locală a României, există 289 de votanți pe listele suplimentare în diaspora.
De asemenea, AEP arată că 3.028 de români aflați în străinătate au votat prin corespondență.
Programul votului
Procesul electoral din diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile, similar cu primul tur:
Vineri, 6 decembrie, urnele din diaspora vor fi deschise între orele locale 12:00 și 21:00.
În weekend (7 și 8 decembrie), urnele din diaspora vor fi deschide între orele locale 07:00 și 21:00.
Alegătorii pot utiliza documente de identitate românești valabile, precum cartea de identitate, pașaportul diplomatic sau simplu, ori pașaportul de serviciu.
Modalități de vot
Românii din diaspora pot alege între două opțiuni:
- Vot prin corespondență: Aceasta permite cetățenilor care au domiciliul sau reședința în străinătate să primească documentele de vot prin poștă.
Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondență au venit din Marea Britanie (1.609 cereri), urmată de Germania (1.347 cereri).
Lista continuă cu Elveția, Țările de Jos, Franța, și alte țări europene.
- Vot la secție: Alegătorii pot vota la una dintre cele 950 de secții de votare. Cele mai multe cereri pentru vot la secție au fost înregistrate în Țările de Jos (1.653), Marea Britanie (1.107) și Germania (732).
Pe de altă parte, românii care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro pot vota la orice secție de votare, fiind incluși în listele electorale suplimentare.
Toate secțiile din străinătate sunt monitorizate video, pentru a asigura transparența procesului electoral.
În ceea ce privește candidații, românii din diaspora au de ales între Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR), după ce în primul tur au fost 14 candidați pe buletinul de vot.