Alegeri prezidențiale 2025. Reglementările aplicabile în perioada scrutinului
Alegeri prezidențiale 2025. ANCOM a transmis într-un comunicat că activitățile desfășurate în mediul online trebuie să respecte legislația națională în vigoare.
Instituția a precizat că autoritățile publice responsabile de supravegherea anumitor sectoare sau domenii de activitate în mediul offline au obligația de a asigura respectarea normelor și în spațiul virtual. Concluzia formulată de ANCOM este că orice faptă ilegală în mediul offline rămâne ilegală și în mediul online.
Potrivit sursei citate, încă de la desemnarea sa ca DSC, a participat la numeroase discuții bilaterale, mese rotunde, prezentări și sesiuni de dezbateri cu diverse autorități naționale, inclusiv cu cele implicate în organizarea și desfășurarea procesului electoral, precum AEP, CNA, MAI, MAE, DNSC și CNCD.
De asemenea, instituția a menționat că a organizat întâlniri bilaterale și comune cu reprezentanții marilor platforme digitale, precum TikTok, Google și Meta, dar și cu Comisia Europeană, pentru a clarifica rolurile entităților implicate în aplicarea DSA în România, în contextul alegerilor.
Rolul autorităților relevante în combaterea conținutului ilegal din mediul online
Instituția a anunțat că, în perspectiva alegerilor din România programate pentru mai 2025, își propune să își intensifice eforturile pentru a clarifica rolul autorităților relevante în combaterea conținutului ilegal din mediul online, specific domeniului fiecăreia.
De asemenea, ANCOM a subliniat importanța aplicării pe scară cât mai largă, de către platformele online foarte mari, a măsurilor stabilite în Ghidul Comisiei privind atenuarea riscurilor sistemice la adresa proceselor electorale.
ANCOM a mai precizat că, în perioada februarie – martie, organizează întâlniri cu reprezentanții autorităților naționale, platformelor online și Comisiei Europene. Instituția consideră că acest demers va facilita dialogul și va contribui la clarificarea obligațiilor și responsabilităților entităților implicate în contextul viitoarelor alegeri.
Sursa citată a precizat că, în cadrul întâlnirii de astăzi cu reprezentanții Meta, AEP și Comisiei Europene, au fost clarificate aspecte privind rolul AEP ca autoritate responsabilă de organizarea alegerilor. De asemenea, s-a discutat despre menținerea unor canale de comunicare deschise între autoritățile naționale și Meta. Conform celor prezentate, supravegherea marilor platforme online intră în competența Comisiei Europene, în timp ce rolul DSC național este de a monitoriza furnizorii de servicii intermediare stabiliți pe teritoriul României.