Alegeri prezidențiale 2025. Câți bani va cheltui statul român cu reluarea alegerilor prezidențiale?
Alegeri prezidențiale 2025. Guvernul Ciolacu 2 a decis să aloce peste 1,186 miliarde de lei (adică peste 237 milioane de euro) pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025. Banii vin din Fondul de Rezervă al Executivului, inclus în bugetul de stat pentru anul 2025.
Sumele au fost distribuite astfel:
- Ministerul Afacerilor Interne primește 740,6 milioane de lei;
- Secretariatul General al Guvernului primește 20,1 milioane de lei;
- Autoritatea Electorală Permanentă primește 42,5 milioane de lei;
- Ministerul Afacerilor Externe primește 352,4 milioane de lei;
- Serviciul de Telecomunicații Speciale primește 30,6 milioane de lei.
O parte din bani merg și către Institutul Național de Statistică (INS) și Administrația Națională a Rezervelor de Stat.
Cum vor fi cheltuiți banii în acest an?
Executivul a decis și cum vor fi cheltuiți banii pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025.
După ce rezultatele alegerilor vor fi publicate în Monitorul Oficial, instituțiile implicate în organizare (atât la nivel național, cât și local) au la dispoziție 60 de zile pentru a trimite către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) un raport detaliat despre banii primiți și cheltuiți.
Acest raport trebuie să arate clar cât s-a cheltuit pentru salarii, materiale și investiții.
Coaliția de guvernare a luat măsuri pentru organizarea corectă a alegerilor prezidențiale
Guvernul Ciolacu 2 a aprobat o hotărâre care stabilește măsuri pentru organizarea corectă a alegerilor prezidențiale din 2025. Aceasta include reguli și responsabilități clare pentru instituțiile implicate, astfel încât alegerile să se desfășoare conform legii.
Sunt precizate sarcinile Autorității Electorale Permanente (AEP), Ministerului de Interne (MAI), Ministerului de Externe (MAE), Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Statistică (INS), Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și ale prefecților și primarilor.
„Hotărârea stabileşte unele măsuri de ordin organizatoric şi instituţional în vederea stabilirii cadrului necesar pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor legislaţiei primare privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025.
Sunt detaliate atribuţiile şi sarcinile care revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prefecţilor şi primarilor în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea scrutinului”, se arată în comunicatul de presă al Executivului.