Alegeri prezidențiale 2025: Pe 4 mai 2025 va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, un moment important pentru viitorul politic al României. În acest context, tot mai mulți cetățeni se întreabă cum își pot exercita dreptul de vot dacă nu se află în localitatea de domiciliu în ziua scrutinului.

Pentru a răspunde acestor preocupări, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un ghid dedicat alegătorilor din țară, cu informații esențiale privind procedura de vot în afara localității de reședință.

Alegeri prezidențiale 2025: Află cum poți vota în afara localității de domiciliu

Primul tur de alegeri prezidențiale din 2025 se va desfășura pe 4 mai, iar mulți români vor fi plecați din localitatea de domiciliu.

În acest context, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine cu detalii clare despre modul în care se poate vota în aceste condiții. Cetățenii care se află temporar în altă localitate nu vor fi privați de dreptul lor constituțional.

AEP a publicat un ghid detaliat intitulat „Îndrumarul alegătorului din țară”, care explică exact ce trebuie să facă fiecare votant. Acest document este valabil pentru toate alegerile desfășurate pe teritoriul României și vine în sprijinul cetățenilor care nu pot ajunge la secția unde sunt arondați în mod obișnuit.

cotroceni, presedintele romaniei, alegeri prezidentiale
SURSA FOTO: Dreamstime

Poți vota și dacă ești în alt oraș din România

Dacă alegătorul se află în aceeași localitate cu adresa de domiciliu sau reședință, el poate vota doar la secția arondată străzii sale.

În cazul în care se află într-o altă localitate, dar tot în România, are voie să voteze la orice secție de votare disponibilă în acea unitate administrativ-teritorială.

Pentru a afla exact unde poate vota, alegătorul trebuie să acceseze site-ul www.registrulelectoral.ro, unde va introduce datele sale personale. Acolo va găsi secția exactă unde este înregistrat sau își poate verifica reședința declarată.

Dacă românii se află în afara granițelor țării, pot vota la orice secție organizată în străinătate. Acestea vor fi deschise în principalele orașe și centre diplomatice, conform comunicărilor Ministerului Afacerilor Externe.

Cine sunt candidații și în ce ordine apar pe buletinul de vot

Pentru primul tur al alegerilor din 2025, s-au înscris 11 candidați care își dispută șansa de a ajunge la Palatul Cotroceni.

Biroul Electoral Central a stabilit ordinea pe buletinele de vot prin tragere la sorți.

  • Poziţia 1 – George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
  • Poziţia 2 – George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)
  • Poziţia 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
  • Poziţia 4 – Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
  • Poziţia 5 – Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • Poziţia 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
  • Poziţia 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • Poziţia 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
  • Poziţia 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
  • Poziţia 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
  • Poziţia 11 – Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent)

Sfaturi importante pentru ziua votului

Pentru a evita neplăcerile, românii sunt încurajați să își verifice din timp secția la care pot vota. Este esențial să aibă asupra lor un act de identitate valabil în ziua alegerilor.

Totodată, se recomandă informarea din surse oficiale, precum AEP sau Ministerul Afacerilor Externe, pentru a afla regulile actualizate privind desfășurarea votului.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dacă va fi necesar, se va organiza pe 18 mai 2025. Până atunci, organizarea primului tur va fi atent urmărită de autorități, iar cetățenii sunt încurajați să participe activ la procesul democratic.