În 2025, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației din guvernul Boc II, își lansează candidatura pentru funcția de președinte al României. Cunoscut pentru implementarea unor măsuri controversate în domeniul educațional, Funeriu a fost un susținător al modernizării învățământului românesc, dar și un personaj cu o activitate politică influentă. De-a lungul carierei sale, Funeriu a demonstrat o preocupare constantă pentru educație, însă și pentru viitorul politic al țării. În acest articol, vom analiza principalele momente din viața și carierea sa.
Cariera și formarea profesională a lui Daniel Funeriu
Să aflăm cine este Daniel Funeriu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2025, și ce îl recomandă pentru această funcție.
Funeriu s-a născut în România, însă în 1988 a decis să rămână în Franța, după ce regimul comunist îi permisese să călătorească în această țară pentru o excursie, potrivit News.ro.
Acesta a fost un moment crucial din viața sa, având în vedere că în acel an a fost selectat în lotul național pentru Olimpiada Internațională de Chimie. În 1989, a obținut premiul al doilea la Olimpiada Internațională de Chimie din Franța.
Funeriu a continuat să își aprofundeze studiile în Franța, obținând licența în chimie organică la Institutul European de Chimie din Strasbourg în 1994.
A obținut masteratul în chimie organică și supramoleculară la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg în 1995, iar în 1999 a încheiat doctoratul cu „cel mai înalt rang, acordat primelor 5% dintre candidații din toate domeniile” (conform informațiilor din CV-ul său) la aceeași universitate.
În perioada 1994-2006, a desfășurat stagii de cercetare în Statele Unite ale Americii, Anglia, Franța și Japonia.
După această perioadă, s-a mutat în Germania, la Universitatea Tehnică din Munchen, unde a continuat să își îmbogățească cunoștințele științifice.

Cariera politică și implicarea în reformele educaționale
Daniel Funeriu a devenit un nume cunoscut în politica românească prin asocierea sa cu Partidul Democrat Liberal (PDL).
În 2008, a fost ales europarlamentar pe listele acestui partid, însă mandatul său a fost scurtat din cauza numirii sale ca ministru al Educației în Guvernul condus de Emil Boc în 2009.
A ocupat acest post până în 2012, iar mandatul său a fost marcat de Legea Educației Naționale adoptată în 2011.
Una dintre cele mai controversate măsuri implementate de Funeriu în perioada ministeriatului său a fost introducerea camerelor video la examenele de Bacalaureat.
Această decizie a avut un impact semnificativ asupra modului în care se desfășurau examenele naționale, având scopul de a combate frauda.
Tot în această perioadă, Funeriu s-a confruntat cu proteste din partea profesorilor și a sindicatelor, în contextul unor măsuri de austeritate și al protestelor bugetarilor din acea perioadă.
Legea Educației Naționale a fost modificată de către toți miniștrii care i-au succedat, iar în 2023 Ministerul Educației a adoptat noi legi în domeniul educațional.
După 2012: Consilier prezidențial și carieră în cercetare
După încheierea mandatului său ca ministru, Daniel Funeriu a continuat să activeze în sfera politică, fiind numit în perioada 2012-2014 consilier al președintelui Traian Băsescu.
A continuat să își adâncească legătura cu fostul președinte, despre care a declarat recent:
„Mă aliniez tuturor ideilor bune şi lucrurilor bune pe care Traian Băsescu le-a făcut. Sigur, la 10 ani după ce şi-a terminat mandatul, putem să observăm şi erori (…) Observ în viaţa politică oameni care, aşa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanţa Cotroceniului, şi acum sunt mari anti-băsişti. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi”, a spus el.
În 2014, Daniel Funeriu a încercat să obțină funcția de lider al Partidului Mișcarea Populară, înființat de Traian Băsescu, însă nu a reușit să câștige.
După această perioadă, s-a dedicat cercetării și a revenit în mediul academic. În 2023, Funeriu a fost numit Înalt Consilier al Uniunii Europene în Republica Moldova, continuându-și activitatea profesională în afaceri internaționale.
Implicarea lui Daniel Funeriu în viața publică și declarații
În ultima perioadă, Daniel Funeriu a devenit o figură constantă în viața publică, comentând diverse subiecte legate de educație și de politica externă a României.
„Rolul nostru acum e să ridicăm nivelul deliberării publice, să stabilim un standard comportamental înalt, să ne concentrăm pe lupta cu viitorul și să nu disipăm energie în războaiele trecutului”, a declarat el.
Totodată, într-o altă situație, Funeriu a făcut următoarea declarație:
„Vrem ca oamenii să vadă că suntem exemplari, că noi putem injecta încredere în societatea prea divizată de azi, că suntem cei care înțeleg și să le mulțumească celor în vârstă pentru efortul lor de a construi România de azi, dar și să muncim pentru copiii care se vor bucura de România de mâine”.
În ceea ce privește politica externă a României, Daniel Funeriu a criticat lipsa unei viziuni clare în această direcție, menționând că:
„România nu „joacă” nimic pe plan extern în acest moment în afara „participării la reuniuni”. Nu am exprimat cu forță niciun interes național la nivelul UE, nu avem niciun dialog util cu administrația Trump, nu am răspuns instituțional la niciun atac mediatic (în spatele cărora cu certitudine sunt interesele celor care nu ne vor binele)”.
Avere și bunuri personale
În ceea ce privește averea sa, Daniel Funeriu deține două terenuri agricole de 50 de hectare în județul Timiș și două apartamente de 55 și 124 de metri pătrați, pe care le-a obținut prin donație în 2024.
De asemenea, el mai deține o casă de locuit de 230 de metri pătrați și un teren de 868 de metri pătrați în Germania. Candidatul independent are o colecție de cinci automobile, dintre care cel mai scump este un Mazda CX5, achiziționat în 2024 la prețul de 15.000 de euro.
Pe lângă aceste bunuri imobiliare și auto, Funeriu dispune de conturi bancare care totalizează 370.000 de euro și sume în alte valute, cum ar fi 15.500 de lei moldovenești și 1.300.000 de yeni.
În plus, el are investiții în trei companii din Franța și Elveția, precum și venituri semnificative din consultanță.
Daniel Funeriu își continuă drumul în politică și în viața publică cu intenția de a adresa problemele României dintr-o perspectivă de reformist, dorind să răspundă provocărilor contemporane cu soluții inovative și o viziune modernă.