Ordonanţa de urgenţă ce stabileşte măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidențiale din 2025, precum şi pentru alegerile locale parţiale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Documentul aduce clarificări cu privire la desfăşurarea votului, inclusiv pentru secţiile din străinătate, votul prin corespondenţă şi promovarea campaniei electorale.
Reguli privind desfășurarea votului la alegerile prezidențiale
Alegerile prezidențiale din 2025 vor avea loc într-o singură zi, duminică, iar votarea se va desfăşura între orele 7:00 şi 21:00, ora locală. În cazul secţiilor din străinătate, votul se va extinde şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, cu acelaşi interval orar.
Alegătorii care se află la sediul secţiei sau aşteaptă la rând la ora închiderii, ora 21:00, vor putea vota până cel târziu la ora 23:59, cu respectarea ordinii de acces monitorizată de membri ai biroului electoral.
Votul prin corespondenţă
Ordonanţa introduce detalii despre votul prin corespondență pentru alegătorii din străinătate. Începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a ordonanţei, cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se pot înregistra ca alegători prin corespondenţă pe platforma Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
Formularul online necesită completarea unor informaţii personale şi ataşarea documentelor de identitate şi a dovezilor de şedere emise de autorităţile locale.
Alegătorii trebuie să expedieze plicurile exterioare sigilate cu suficient timp înainte, astfel încât acestea să ajungă la destinaţie cu cel puţin patru zile înaintea datei votului.
Promovarea în campania electorală
Un aspect important al ordonanţei privind alegerile prezidențiale îl reprezintă reglementarea strictă a materialelor publicitare politice, atât în format fizic, cât şi online. Fiecare material publicitar trebuie să includă menţiuni clare despre identitatea sponsorului, sursele de finanţare şi, dacă este cazul, utilizarea tehnicilor de vizare a publicului-ţintă.
Reglementările vizează inclusiv platformele online mari, cum sunt reţelele de socializare, motoarele de căutare sau alte servicii digitale.
În cazul constatării unor nereguli, sancțiunile pot varia între 15.000 şi 50.000 de lei, în funcţie de gravitatea încălcării.
De asemenea, materialele publicitare care contravin legislaţiei trebuie eliminate de platformele online în termen de cinci ore de la notificare, sub sancţiunea unei amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.
Soluţionarea plângerilor electorale
Pentru campania electorală desfăşurată online pentru alegerile prezidențiale, Biroul Electoral Central (BEC) va avea competenţă exclusivă în soluţionarea plângerilor. Deciziile BEC privind eliminarea conţinutului ilegal sunt executorii şi trebuie transmise imediat către Autoritatea Electorală Permanentă.
Platformele care nu respectă decizia riscă amenzi semnificative. Deciziile BEC pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti în termen de 48 de ore.