TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene privind gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor
Compania TikTok a respectat termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, pentru a răspunde cererilor de informații privind gestionarea riscurilor legate de manipularea conținuturilor și exploatarea incorectă a serviciilor sale.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat sâmbătă că răspunsurile au fost primite și urmează să fie evaluate.
„Pot să confirm că TikTok a răspuns cererilor noastre de informaţii trimise pe 2 octombrie şi 29 noiembrie. Comisia va evalua acum cu atenţie răspunsurile”, a declarat Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru economie digitală, cercetare și inovare.
Cererile de informații făceau parte din aplicarea Actului Serviciilor Digitale (DSA) și vizau modul în care TikTok a gestionat riscurile de manipulare a informației în contextul alegerilor prezidențiale din România, care ulterior au fost anulate.
Chinezii trebuie să permită o mai bună monitorizare publică a reţelei
Documentele trimise de Comisie au solicitat detalii despre măsurile adoptate pentru reducerea riscurilor de exploatare automată sau neautentică a platformei și pentru atenuarea problemelor generate de sistemul său de recomandări.
Un alt aspect abordat de Comisie a fost efortul TikTok de a permite monitorizarea publică a rețelei și accesul la date publice pentru detectarea riscurilor sistemice asociate proceselor electorale.
„În contextul alegerilor în desfăşurare din România, Comisia solicită TikTok să furnizeze informaţii privind modul în care a gestionat riscurile de manipulare a informaţiei. În special, Comisia îi cere TikTok să furnizeze informaţii detaliate privind modul în care a analizat şi a redus riscul de exploatare neautentică sau automată a serviciilor sale şi riscurile care decurg din sistemul său de recomandări. (…)
Comisia cere informaţii despre eforturile TikTok de a permite unei game mai largi de actori terţi să efectueze monitorizarea publică a reţelei, precum şi să aibă acces la date accesibile public pentru a detecta, identifica şi înţelege riscurile sistemice legate de procesul electoral”, se preciza în cererea de informaţii înaintată către TikTok.
Termenul limită de răspuns, 13 decembrie, fusese stabilit pentru a decide ulterior pașii necesari, inclusiv eventuale sancțiuni, cum ar fi amenzi de până la 1% din cifra de afaceri globală sau suspendarea platformei în UE.
Dacă nu se respecta termenul, nu ar fi urmat imediat sancţiuni, precizează Comisia Europeană
Totuși, un purtător de cuvânt al Comisiei a subliniat că nerespectarea termenului inițial nu ar fi atras automat sancțiuni, ci ar fi necesitat o nouă adresă oficială, obligatorie din punct de vedere legal.
Acțiunile Comisiei împotriva TikTok sunt parte dintr-o inițiativă mai amplă de combatere a dezinformării și manipulării pe platformele de social media.
Marți, Parlamentul European va organiza o dezbatere pe acest subiect în plenul reunit la Strasbourg, abordând riscurile pentru integritatea alegerilor din Europa.