Cei doi rivali la președinția turcă au acum șapte zile la dispoziţie pentru a-i convinge pe alegătorii care le-au lipsit pe 14 mai, cu un avantaj pentru președintele în exercițiu după avansul conservatorilor.
Erdogan are un mare avantaj
Cu 49,52% din voturi, Recep Tayyip Erdogan, 69 de ani, despre care se spunea că este obosit și uzat de douăzeci de ani la putere, pleacă cu un avans de 2,5 milioane de voturi în faţa social-democratului Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, fost înalt funcționar public și veteran al politiciii.
Cel care promite „întoarcerea primăverii”, „democrația pașnică” și revenirea la statul de drept nu a sedus mai mult de 44,9% dintre alegătorii care s-au deplasat, pornind creditul vastei coaliții pe care intenționează să o aducă la putere, de la dreapta naţionalistă la stânga.
După mobilizarea puternică din 14 mai și o rată de participare de 89%, Eurasia Group, una dintre rarele firme de consultanţă care a prezis avansul domnului Erdogan în primul tur, îl dă câștigător în cel de-al doilea.
„Mulți alegători naționaliști au dezaprobat alegerea lui Kiliçdaroglu pentru a reprezenta opoziția și nu l-au susținut”, amintește politologul Berk Elsen, de la Universitatea Sabanci din Istanbul.
Între cei doi pretendenţi care urmează să îşi dispute dur cele 2,79 milioane de voturi ale sale, un al treilea bărbat, Sinan Ogan, ancorat în extrema dreaptă naționalistă, vrea mai presus de toate să scape de cei aproximativ cinci milioane de refugiați și imigranți stabiliți în țară.
Ogan, în vârstă de 54 de ani, va anunța luni la ora 17:00 (14:00 GMT) pe cine va susține dintre cei doi candidați, în cadrul unei conferințe de presă într-un mare hotel din Ankara.
El a fost primit vineri timp de o oră de domnul Erdogan la Istanbul, dar în afară de fotografia strângerii de mână cu un „reis” încordat, nu s-a scurs nicio informaţie.
Dar pentru Berk Esen, nici măcar nu este sigur că Erdogan are nevoie de el. „Este încrezător”, a spus el.
În schimb, Kiliçdaroglu, care nu l-a văzut încă pe Sinan Ogan, a discutat simultan cu liderul partidului naționalist Zafer, Ümit Özdağ, transmite Le Nouvel Observateur.
Alegeri prezidențiale Turcia 2023
Esențial pentru opoziție, întrucât dinamica conservatoare a primului tur se reflectă în configurația noului Parlament care a ieșit în urma sondajelor de duminică trecută: 322 de deputați din 600 aparțin taberei Erdogan (față de 213 opoziției) cu 268 aleși doar pentu partidul său islamo-conservator AKP, care rămâne de departe formațiunea de conducere, susținută de naționalistul MHP (50) și de câteva partide islamiste mici, cum ar fi Hüda-Par (Hezbollah kurd, patru aleși) și Yeniden Refah (cinci).
În timp ce lupta pare dură, Kiliçdaroglu a părăsit tribunele: niciun miting de la primul tur și niciunul planificat pentru moment, doar o plimbare vineri la mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele fondator al Republicii Turce și al partidului CHP, pe care îl conduce de zece ani.
Însă cuvintele sale i-au precedat deja acțiunea cu o declarație care a surprins, joi, prin virulența sa, o declaraţie în care promite că va „trimite acasă toți refugiații de îndată ce va ajunge la putere”.
Domnul Kiliçdaroglu afirmase deja că vrea să-i trimită acasă pe cei 3,7 milioane de sirieni „în termen de doi ani”, în cazul victoriei sale.
Și în timp ce primise sprijinul sincer al formațiunii pro-kurde HDP (unul dintre liderii acesteia, Selahattin Demirtas, este închis din 2016), candidatul a răspuns și acuzațiilor de „terorism” formulate de tabăra Erdogan împotriva acestei stângi.
„Nu am stat niciodată la o masă cu organizații teroriste și nu o voi face niciodată”, a spus candidatul.
„Le-am dat kurzilor făcători de regi și extrema-dreapta naționalistă este cea care joacă acest rol”, a remarcat săptămâna aceasta cercetătorul Yohanan Benhaïm de la Institutul Francez de Studii Anatolice, din Istanbul.
Oamenii din zonele afectate de cutremur îl susțin pe Erdogan
Între cele două tururi de scrutin, oarecum moale, şefa Partidului Bun (Iyi), Meral Aksener, Doamna de Fier a Alianței de opoziție și-a anunțat sâmbătă intenția de a-i întâlni pe „cei care au votat pentru Erdogan și cei care sunt încă indeciși”.
Între timp, domnul Erdogan continuă să călătorească în zonele afectate de cutremurul din 6 februarie (cel puțin 50.000 de morți, trei milioane de strămutați) care l-au votat cu o majoritate covârșitoare.
Întâmpinat de adevărate mări de steaguri roșii, el promite, cu videoclip în sprijin, o reconstrucție „în termen de șase luni” și repetă constant aceleași acuzații care constau în legarea taberei adverse de „teroriști” și „LGTB”.