Alegeri prezidențiale Turcia 2023. 60 de milioane de turci sunt chemați duminică la vot pentru a-și alege noul lider. Bătălia se dă între Recep Tayyip Erdogan și social-democratul Kemal Kilicdaroglu.
Alegeri prezidențiale Turcia 2023! Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale. Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, pentru încă un mandat.
Votul se va încheia la orele locale 17.00, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii.
Erdogan are avantaj în alegeri
La primul tur, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantul opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară.
Atunci, Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, iar Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.
Duminică, 28 mai, 60 de milioane de alegători din Turcia sunt chemaţi să voteze. Lupta se dă între o stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, în vârstă de 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani.
Victoria lui Erdogan, un „marş spre autocraţie”
O victorie a lui Erdogan ar însemna consolidarea conducerii unui lider care a transformat Turcia pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare. Criticii spun că este un marş spre autocraţie.
Erdogan a îndepărtat Turcia de aliaţii săi occidentali tradiţionali și a întărit legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin. Astfel, alegerile vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei mari puteri, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.
Al doilea tur are loc la exact zece ani de la marile manifestaţii care au început în parcul Gezi din Istanbul şi s-au răspândit apoi în întreaga Turcie: un prim val de contestare anti-Erdogan, care a fost sever reprimat.
Primul tur s-a derulat în mod „competitiv” însă „limitat” din cauza „avantajului nejustificat” acordat de media oficiale, au estimat misiunea comună a OSCE şi a Consiliului Europei.
În cel de-al doilea tur, opoziţia intenţionează să desfăşoare „cinci observatori pe urnă”, adică un milion de persoane, pentru a supraveghea scrutinul.
Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.