Urnele de vot s-au deschis la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00. În baza unei decizii a biroului electoral al secției de votare, în situația în care alegătorii nu au putut vota până la ora 21.00, votul poate fi prelungit cu înc două ore.
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în urma unui sistem electoral mixt. Ce înseamnă acest lucru? 50 de deputați vor fi aleși într-o circumscripție electorală națională, în baza listelor de candidați, iar alți 51 vor fi aleși în circumscripții uninominale, din rândul candidaților independenți sau a celor nominalizați de partide.
În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali, dintre care 57 de candidaţi la funcţia de deputat sunt independenţi, iar 264 candidează din partea unei formaţiuni politice.
Alegerile de astăzi sunt decisive pentru viitorul european al Republicii Moldova. Cel mai puternic partid în momentul de față este Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), partidul din care provine și actualul președinte pro-rus Igor Dodon.
Accentele sale pro-ruse au fost ținute în frâu în ultimii ani prin prisma majorității parlamentare controlate de Vlad Plahotniuc și partidul pe care îl conduce, Partidul Democrat din Republica Moldova. Dacă PSRM va obține o victori confortabilă care îi va permite să facă legea în Parlament, putem presupune că drumul european al Republicii Moldova va intra într-un blocaj total în următorii ani.
Un al treilea actor foarte important pe scena din Republica Moldova este format din blocul ACUM, compus din partidele de opoziție pro-europene PAS (Maia Sandu) și PPDA (Andrei Năstase).
Aceștia, candidați anti-sistem, sunt deopotrivă împotriva PSRM cât și împotriva PDM.
În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va avea loc şi un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.