Alegeri Rusia 2024. În următoarele trei zile, rușii se îndreaptă către urne pentru alegerile prezidențiale. Acestea îi vor aduce lui Vladimir Putin al cincilea mandat la conducere. Adversarii săi sunt atent selecționați de către Kremlin și nu reprezintă o amenințare reală pentru legitimitatea sa.
În perioada de vineri până duminică, rușii vor vota în cele 11 fusuri orare ale țării. Se va acoperi de la regiunile din est, apropiate de Alaska, până la exclava vestică Kaliningrad de pe coasta Baltică, inclusiv în cele 88 de subiecte federale, inclusiv părțile ocupate ilegal din Ucraina, anexate de Rusia în urma invaziei sale din urmă cu mai bine de doi ani, notează CNN.
Realegerea lui Putin înseamnă un mandat până cel puțin în 2030
Majoritatea candidaților din opoziție sunt fie decedați, fie în închisoare, fie în exil, fie le este interzis să candideze. Ei sunt mai mult doar figuri simbolice, conform presei internaționale.
Prin urmare, un nou triumf al lui Putin este inevitabil.
Realegerea lui Putin i-ar extinde domnia până cel puțin în 2030. În urma modificărilor constituționale din 2020, el ar putea candida din nou. Acesta ar putea rămâne la putere până în 2036. Acest lucru l-ar consacra drept cel mai longeviv conducător al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin încoace.
Liderul de la Kremlin le-a cerut rușilor să iasă la vot
Într-un apel către ruși, Vladimir Putin a cerut poporului să-și arate „patriotismul”. Liderul de la Kremlin i-a îndemnat pe ruși să meargă la vot pentru alegerile prezidențiale programate între 15 și 17 martie.
„Vă cer să ieșiți la vot și să vă exprimați poziția civică și patriotică, să votați pentru candidatul pe care l-ați ales”, i-a îndemnat el pe ruși.
Alegeri Rusia 2024. Cine sunt candidații din opoziție
Nikolai Haritonov este deputat în Duma de Stat și candidat al Partidului Comunist. El este unul dintre rivalii lui Putin. La 75 de ani este un siberian care a candidat și în 2004, obținând 13,8% din voturi. Haritonov susține războiul din Ucraina.
El a exprimat, însă, opoziție față de anumite politici interne ale Rusiei Unite. Cu sprijinul lui Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist, el speră să atragă voturi.
Leonid Sluțki, în vârstă de 56 de ani, este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia. El este cunoscut pentru pozițiile sale ultranaționaliste. A preluat conducerea partidului în 2022 după moartea lui Vladimir Jirinovski.
Sluțki încearcă să capitalizeze popularitatea predecesorului său. Acesta pledează pentru menținerea prețurilor la alimente la niveluri scăzute și pentru victoria Rusiei în Ucraina. Cu aproximativ 4% din ruși gata să-l voteze, el speră să obțină sprijinul alegătorilor.
Vladislav Davankov este vicepreședinte al Dumei de Stat și membru al partidului politic Noul Popor. Acesta este unul dintre cei mai tineri candidați la alegerile prezidențiale, în vârstă de 40 de ani. El a primit sprijin din partea lui Putin și promovează sloganurile „Da schimbărilor!” și „E timpul pentru oameni noi!”.
Davankov se poziționează ca un candidat liberal. Acesta pledează pentru libertate personală și dialog, dar fără retragerea trupelor. Peste 5% dintre ruși gata să-l voteze.