Alegerile americane nu sunt sfârșitul conflictelor din țară. Sunt doar începutul!

Indiferent dacă va câștiga sau nu aceste alegeri, strategia de campanie a lui Donald Trump a fost justificată. Contestatarii săi spuneau că mesajul polarizant al lui Trump va avea un efect de ricoșeu. Fals! Chiar dacă rezultatele din Pennsylvania, Michigan și Wisconsin sunt în așteptare, prestația lui Trump și a republicanilor au fost impresionante, arată un articol din NationalInterest.

În 1960, John F. Kennedy a câștigat votul popular cu 0,2% împotriva lui Richard M. Nixon. Alegerile au fost foarte clare. Au existat întrebări cu privire la votul din Illinois și Texas, cu zvonuri despre fraudarea buletinelor de vot. Nixon a ales însă să nu conteste rezultatul, spunând că „țara noastră nu își poate permite agonia unei crize constituționale”.

Acum însă președintele Donald Trump nu a ezitat să-și declare victoria. Din interiorul Casei Albe, el a insistat că se pune de o fraudă: „Sincer, am câștigat aceste alegeri. Scopul nostru este să asigurăm integritatea, vom câștiga aceste alageri, vrem ca voturile să fie oprite, nu vrem să se găsească voturi la ora 4 dimineața”

O declarație care nu ar trebui să surprindă. În campanie, Trump a insinuat frecvent ideea unor „alegeri trucate”. Trump își va mobiliza acum echipele de avocați pentru a încerca să oprească numărătoarea, în timp ce Biden își va desfășura activitatea pentru a continua. „Numărătoarea nu se va opri. Va continua până când se va număra fiecare vot exprimat în mod corespunzător. Pentru că asta este ceea ce impun legile noastre – legile care protejează dreptul constituțional al fiecărui american”, a declarat șeful echipei de campanie al lui Biden, Jen O’Malley Dillon.

Democrații au sperat până-n ultimul moment că ar putea câștiga Florida. Nicio șansă. Alegătorii latini și cei de culoare au votata în număr mare pentru Trump. Georgia și Carolina de Nord rămân cu semnul întrebării, dar probabil vor merge către Trump. Singurul stat care a răsturnat rezultatele în favoarea lui Biden este Arizona.
Cât despre „zidul albastru” care părea impenetrabil, Trump a reușit să o facă în 2016. În prezent, Trump are 700.000 de voturi în fața lui Biden în Pennsylvania. 1,4 milioane de buletine de vot nu sunt numărate. Trump are un ușor avans și în Michigan. Buletinele de vot care nu se numără sunt probabil albastre, dar Trump mizează pe faptul că, probabil, Curtea Supremă va opri numărătoarea în diferite state. Așa că alegerile ar putea fi tranșate într-o sală de judecată.

Dacă Biden va câștigă o victorie restrânsă a colegiului electoral prin revendicare în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, va fi blocat încă de la începutul președinției.

Dacă Trump câștigă alegerile, va fi apreciat drept unul dintre cei mai importanți președinți din istoria americană. Impactul său asupra remodelării guvernului, a sistemului judiciar și a politicii externe va fi imens. Dacă Biden câștigă, puțin probabil să aibă același efect. Dacă Trump va câștiga, va pierde din nou votul popular. Oricine va deveni președintele SUA, rezultatul va fi, în cele din urmă, același: o continuare a polarizării care a afectat America în ultimul deceniu. Acesta nu este sfârșitul conflictelor din America. Este doar începutul, conform NI.