Alegerile din Germania zguduie UE. Nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial: Un cerc vicios

germania

SURSA FOTO: pixabay.com

Alegerile recente din landurile germane au scos la iveală o realitate dură pentru Germania, dar și pentru coaliția cancelarului Olaf Scholz. Aceste alegeri au arătat ascensiunea partidelor anti-sistem în Europa.

Efectele alegerilor regionale asupra coaliției lui Olaf Scholz

Alegerile regionale din Turingia și Saxonia au adus schimbări majore pe scena politică germană, punând sub presiune coaliția guvernamentală condusă de cancelarul Olaf Scholz și accentuând ascensiunea partidelor anti-sistem în Europa.

Aceste rezultate nu doar că subminează poziția social-democraților și a partenerilor de coaliție la nivel național, dar au și potențialul de a influența politica europeană, având în vedere provocările similare din alte state membre ale Uniunii Europene.

SURSA FOTO: captură video Facebook

O lovitură dură pentru coaliția guvernamentală

Rezultatele alegerilor din Turingia și Saxonia au confirmat o pierdere semnificativă de sprijin pentru partidele din coaliția guvernamentală.

Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz a obținut doar 6-7,6% din voturi, conform primelor proiecții, evidențiind declinul unui partid considerat până recent o forță dominantă pe scena politică germană.

În același timp, partidele partenerilor de coaliție – Verzii și Democrații Liberi (FDP) – au avut și ele rezultate dezamăgitoare, riscând să nu atingă pragul de 5% necesar pentru a intra în parlamentul landului Turingia.

„Pentru noi va fi vorba de a ne afirma mai puternic”, a declarat Kevin Kuehnert, secretarul general al partidului SPD, duminică târziu. „Să nu ne lăsăm conduşi de partide care tocmai au fost date afară dintr-un parlament de stat”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ascensiunea partidelor anti-sistem

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost marele câștigător al alegerilor regionale, obținând 33,2% din voturi în Turingia. Aceasta marchează un succes istoric pentru AfD, consolidându-și poziția în politica regională și confirmându-și ascensiunea ca un actor politic major la nivel național. Pe de altă parte, Alianța populistă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) a surprins obținând între 11,5% și 15,6% din voturi la doar opt luni de la înființare.

Este prima astfel de victorie pentru un partid german de extremă dreapta din 1945 până azi.

Aceste rezultate indică o polarizare tot mai accentuată a electoratului german și sugerează dificultăți majore în formarea unor coaliții guvernamentale coerente, atât la nivel de stat, cât și federal. Partidele anti-sistem, cu poziții puternic critice față de NATO, imigrație și sprijinul pentru Ucraina, ar putea influența decisiv viitoarele politici guvernamentale, forțând partidele tradiționale să își ajusteze platformele politice.

„Problema va deveni mai delicată, iar Germania va deveni probabil mai paralizată, ceea ce înseamnă că alţii, precum Polonia, Franţa şi Italia, vor trebui să stabilească ritmul”, a declarat Alexander Clarkson de la King’s College London.

SURSA FOTO: Pexels

Implicații pentru politica europeană

Instabilitatea politică din Germania ar putea avea consecințe importante asupra politicii europene, într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu multiple crize. Cu Franța aflată și ea într-o situație de incertitudine politică după alegerile anticipate, Germania, cea mai mare economie din Europa, se află într-o poziție vulnerabilă care ar putea complica procesul decizional la nivel european.

În același timp, ascensiunea partidelor anti-sistem din Germania reflectă o tendință mai largă la nivel european, unde partidele tradiționale se confruntă cu dificultăți în fața unor provocări sociale și economice complexe. Războiul din Ucraina, criza energetică și inflația au alimentat nemulțumirile alegătorilor și au favorizat partidele care promit schimbări radicale.

„Dacă nu există nicio implementare politică, nicio schimbare reală, nicio reformă, alegătorii pot spune că procesul politic a fost deturnat de elite”, a declarat politologul Oliver Lembcke de la Universitatea din Bochum. „Este un cerc vicios”.

Olaf Scholz (SURSA FOTO: Dreamstime)

Un viitor politic incert pentru Germania

Alegerile recente din landurile germane reprezintă un semnal de alarmă pentru coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz, care se confruntă cu presiuni interne din ce în ce mai mari.

Fragmentarea politică și ascensiunea partidelor anti-sistem complică formarea unor coaliții stabile, atât la nivel regional, cât și federal.

În acest context, politica germană ar putea deveni din ce în ce mai paralizată, cu implicații asupra întregului continent european.