Ministrul de Externe din Rusia a comparat situația din România cu cea din Ucraina anului 2004, susținând că metoda utilizată reflectă un stil dictat de interese externe. Lavrov a afirmat că decizia CCR pare să fi fost impusă, fiind „executat un ordin, ca în armată”, ceea ce, în opinia sa, a condus la anularea alegerilor.

Ministrul din Rusia sugerează că CCR a primit ordin

Ministrul rus a sugerat că inițial CCR nu ar fi dorit să invalideze rezultatele, dar ulterior ar fi fost forțată să își schimbe poziția. El a calificat situația drept o repetare a evenimentelor din Ucraina din 2004, când, potrivit lui, rezultatul alegerilor a fost modificat prin presiuni asupra instanței constituționale, ceea ce a dus la organizarea unui al treilea tur de scrutin, deși constituția ucraineană nu permitea acest lucru.

„Chiar nu ne interesează ce fac ei (n.red. românii) acolo, încercând să-și justifice mașinațiile. Am urmărit această poveste, a fost reflectată activ în multe mass-media. La început, Curtea Constituțională a refuzat să anuleze rezultatele primului tur, iar apoi, se pare, acestei Curți Constituționale i s-a explicat că a fost greșită o astfel de decizie. Așa că, au executat un ordin ca în armată și în final au anulat primul tur.

La fel ca în 2004 în Ucraina, când, după al doilea tur, a câștigat Ianukovici, nu Iuscenko, Curții Constituționale i s-a spus: «Să cerem un al treilea tur». Ei au răspuns: «Dar constituția noastră nu permite un al treilea tur». «Nu contează, voi luați decizia». Este în continuare același mod, aceleași obiceiuri”, a declarat Serghei Lavrov

Șeful diplomației ruse a continuat prin a critica atitudinea generală a clasei politice din România față de Rusia. Lavrov a menționat că, deși există o perspectivă dominantă de ostilitate față de Rusia, ar exista posibilitatea ca o figură politică mai neutră să câștige alegerile, ceea ce ar reprezenta o excepție.

„Dacă în România câștigă o persoană care nu blestemă Rusia… Nu ne-a lăudat niciodată nicăieri, pur și simplu nu ne blestemă. Spre deosebire de restul publicului, care se agită în jurul alegerilor, în efortul de a lua unele poziții politice”, mai declară Serghei Lavrov.

alegeri votare
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Serghei Lavrov a amintit de situația din Georgia

În același discurs, Lavrov a abordat și situația din Georgia, subliniind că, în ciuda faptului că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că alegerile din această țară au fost legitime și lipsite de nereguli semnificative, rezultatul nu a fost bine primit de anumite puteri occidentale.

Potrivit lui, guvernul actual al Georgiei, reales în urma unui proces electoral corect, urmează un curs care reflectă interesele naționale legitime, ceea ce ar deranja actorii internaționali ce susțin alte agende politice.

Lavrov a concluzionat că aceste „jocuri politice” sunt transparente pentru un observator obiectiv, insinuând că presiunile externe asupra proceselor democratice din diferite state continuă să fie un instrument de influență al puterilor occidentale.

„În Georgia, OSCE, 500 de observatori au fost acolo timp de două luni înainte de alegeri, s-au târât prin toate, au examinat totul, au declarat public: «Nu, nu au fost încălcări semnificative, totul a fost legitim».

Și chiar și opinia OSCE, care este pur și simplu un instrument ascultător al colegilor noștri occidentali din OSCE, nici măcar aceasta nu a funcționat, pentru că, ei bine, nu le place actualul guvern, care în Georgia a fost reales, și care urmează un curs care reflectă interesele naționale legitime ale poporului georgian în conformitate cu voința acestui popor. Prin urmare, sunt sigur că toate aceste jocuri sunt perfect de înțeles pentru orice observator mai mult sau mai puțin obiectiv”, a conchis șeful diplomației ruse.

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov / SURSA FOTO: Dreamstime