Alegerile din SUA devin controversate

Alegerile prezidențiale din Statele Unite trezesc semne de întrebare pe tot globul. În acest context, prof. Dr. Kemal İnat a relatat o opinie cu privire la contracandidatul lui Donald Trump, Jon Biden, care ar interveni în afacerile interne ale Turciei.

Declarațiile candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden, care au semnificația unei intervenții în afacerile interne ale Turciei, au atras în mod normal numeroase reacții. Nu are nicio importanță când a spus Biden aceste cuvinte, cu siguranță că și acum gândește la fel…

Când vine vorba de răsturnarea puterii din Turcia, din păcate numeroase grupuri din SUA gândesc la fel. Încearcă de mult timp să îl răstoarne pe Erdoğan și guvernarea AKP. Metodele la care au recurs arată clar cât de mult își doresc acest lucru.

Încearcă să își camufleze aceste dorințe prin nevoi democratice dar în momentul în care ne gândim la ce metode recurg, inclusiv susținerea unor puciști și a organizațiilor teroriste cu scopul de a răsturna o administrație ajunsă la putere în urma votului popular, se vede clar că obiectivul lor principal nu este democrația sau promovarea drepturilor omului.

Până la urmă, ei pot colabora bine în numeroase țări cu administrații care încalcă drepturile omului și nu au nicio treabă cu democrația. Poate fi ceva legitim în a sprijini puciști și teroriști cu scopul de a promova într-o țară drepturile omului și democrația?

O propagandă murdară

Din păcate, propaganda murdară pe care o fac cei care gândesc precum Biden, adică cei care vor să răstoarne puterea din Turcia cu orice preț, este foarte eficientă în Statele Unite. Numărul mare al senatorilor și al membrilor Camerei Reprezentanților care au susținut anul trecut în Congres proiectele de lege împotriva Turciei arată clar acest lucru.

Grupurile care colaborează cu puciștii și cu PKK/YPG pentru a răsturna puterea legitimă din Turcia au văzut că toate acțiunile pe care le-au întreprins pentru a-și atinge aceste obiective au eșuat și s-au încrâncenat, încercând să lărgească coaliția împotriva guvernării AKP. Procentul ridicat cu care au fost votate în Congres proiectele de legi de care vorbeam mai sus arată că au avut succes.

Situația nu este diferită nici în Europa, cealaltă ramură a frontului vestic. Și acolo, politicile de denigrare purtate împotriva președintelui Erdoğan au fost eficiente iar frontul care urmărește să răstoarne guvernarea AKP s-a extins considerabil. 

În SUA, numărul celor care gândesc la fel ca Biden a crescut iar posibilitatea ca Trump, care în pofida unor ieșiri împotriva Turciei are în general o poziție mai rațională decât cea a Democraților și chiar a propriului partid, să poată tempera politicile destructive ale celor anti-Turcia este tot mai redusă.

Oare ce gândește opoziția din Turcia despre afirmațiile lui Biden că ar dori să transforme Turcia într-o țară în care să poată el să numească lideri? Oare partidele de opoziție își dau seama de pericolul ca SUA să vizeze independența Turciei? Sau se gândesc că Erdoğan trebuie să fie răsturnat, oricum ar fi?