Lista comună a PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare
Conducerea PSD și PNL a validat joi, 21 martie, lista comună pentru alegerile europarlamentare. Această validare vine după o serie de discuții. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a interzis miniștrilor să candideze.
Ramona Chiriac l-ar fi informat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că nu mai dorește să deschidă lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Conform unor surse, fostul șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România a invocat „motive de natură personală” pentru retragerea sa din cursă.
Ulterior, Chiriac a confirmat totul pe contul său de Twitter.
Confirm că nu candidez la alegerile pentru Parlamentul European, din motive personale. Continui să susțin Europa în România și România în Europa.
— Ramona Chiriac (@CHIRIACRamona1) March 21, 2024
Înainte de ședință, Chiriac s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu. Se pare că liderii coaliției au dorit ca o femeie să deschidă lista, însă retragerea lui Chiriac a schimbat dinamica acestei decizii.
Potrivit informațiilor Digi24, printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Florin Cîțu și Robert Sighiartău.
Ramona Chiriac nu mai este cap de listă
Ramona Chiriac era urmată pe listă de Mihai Tudose, Rareș Bogdan, Gabriela Firea, Dan Motreanu, Claudiu Manda, Adina Vălean, Victor Negrescu, Daniel Buda, Vasile Dîncu, Siegfried Mureșan, Maria Grapini, Mircea Hava, Gheorghe Cârciu și Gheorghe Falcă.
De altfel, premierul Marcel Ciolacu a confirmat joi că Gabriela Firea se va afla pe lista de candidați comuni PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă Gabriela Firea rămâne pe lista coaliției pentru europarlamentare, Ciolacu a spus: „Da”.
De asemenea, ministrul Justiției, vicepreședintele PNL Alina Gorghiu, a precizat că miniștrii nu vor candida pe listele de europarlamentare. Ea a menționat că nu a cerut nicio derogare pentru a candida la aceste alegeri.
Gorghiu a fost, întrebată și în legătură cu faptul că pe lista de europarlamentare ar fi doar o femeie de la PNL. Ea a spus că „dacă va fi doar o femeie sigur că nu e sănătos, iar lucrul ăsta l-am spus ieri în Guvern”.
„Indiferent de numele femeilor, cred că procentul de 30% trebuie să fie pe orice listă de alegeri, nu doar pentru europarlamentare”, a mai spus Gorghiu.
Întrebată dacă colaborarea cu PSD ar trebui să rămână doar pentru europarlamentare şi nu şi pentru locale, ea consideră că „e foarte sănătos să rămână la nivelul de europarlamentare”.