În ciuda cuvintelor de laudă rostite de Președintele Klaus Iohannis la adresa celor care au organizat alegerile locale 2020, polițiștii s-au confruntat cu numeroase sesizări privind neregulile înregistrate.
De asemenea, angajații MAI au fost nevoiți să constate zeci de fapte penale, care au impietat asupra bunului mers al procesului electoral.
Zeci de fapte penale constatate
Astfel, poliţiştii au primit, de la ultima raportare – duminică, ora 18,00, şi până la finalizarea procesului de vot, 316 sesizări, în urma cărora au constatat 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane la nivel naţional.
„Faţă de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu şi pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul.
Angajaţii MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de peste 82.000 de lei şi 67 de avertismente scrise. Au fost constatate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Nu s-au lămurit apele la Sectorul 1
În context, trebuie precizat că unul dintre cele mai importante scandaluri este încă în desfășurare la Sectorul 1 din București, unde Clotilde Armand și Dan Tudorache își aruncă reciproc acuzații foarte serioase.
Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, a făcut o adresă către Biroul Electoral Central, în care semnalează posibile nereguli în privința numărării voturilor de la alegerile de duminică.
El întreabă cum a fost posibilă introducerea în sistem a datelor de la anumite secții de votare, în condițiile în care au fost mai multe voturi exprimate decât numărul de votanți care s-au prezentat la secțiile respective.
Nereguli semnalate de reprezentanții partidelor politice
Pe lângă sesizarea șefului BES1, reprezentanții unor partide politice, în special USR-PLUS și PNL, au semnalat o serie de neconcordanțe între numărătoarea din secțiile de vot și rezultatele încărcate pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
Sesizarea președintelui BES1 se adaugă altor posibile nereguli semnalate de reprezentanții partidelor politice, în special USR-PLUS și PNL, care acuză că li s-au furat voturi în București.
Mihai Drăgan, reprezentantul juridic al organizației PSD Sector 1 și avocatul lui Dan Tudorache, a declarat marți că incidentul cu procesele-verbale a fost provocat de reprezentanții USR-PLUS, care au fost agresivi cu cel surprins cu teancul de documente. Avocatul mai susține că individul era desemnat de partid să strângă procesele-verbale chiar la sediul Biroului Electoral S1, pentru a le duce la partid, pentru numărarea paralelă.