Alegerile locale nu pot fi comasate cu cele parlamentare! Kelemen Hunor: Există o problemă de neconstituționalitate

Kelemen Hunor a precizat că pe lângă problema de neconstituționalitate, mai există încă o problemă legată de data alegerilor locale și data alegerilor parlamentare.

”Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a declarat liderul UDMR la Talk News.

Alegătorul ar primi 7 buletine de vot

Kelemen Hunor a mai spus că o comasare a acestor alegeri vor bulversa alegătorul deoarece acesta ar primi 7 buletine de vot. De asemenea, liderul UDMR a mai precizat pentru sursa anterior citată că democrația costă și că alegerile trebuie organizate atunci când este momentul.

”Argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă. Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, afirmă liderul UDMR.

Alegerile parlamentare și cele prezidențiale ar putea fi comasate

Pe de altă parte, liderul UDMR nu exclude posibilitatea ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele prezidențiale, lucru ce s-a mai întâmplat în România în urmă cu 20 de ani.

Totuși, Kelemen Hunor a declarat că va fi o excepție deoarece cele două tipuri de scrutine pică în același an foarte rar.

În urmă cu o lună, Florin Cîțu, care ocupa funcția de președinte al Partidului Național Liberal, a declarat că dorește comasarea alegerilor locale și parlamentare în 2024. El a mai precizat atunci că se va găsi soluția legală pentru ca acest lucru să se întâmple.

La vremea respectivă, Florin Cîțu susținea că o asemenea comasare a alegerilor va avea beneficii asupra bugetului, deoarece vor fi mai puține costuri.

De partea cealaltă, liderul PSD a declarat că există astfel de discuții în coaliție, însă ele sunt informale.

”Sunt, totuşi, patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, pentru că se ţin în aceeaşi dată, la nivel european, şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.