Joi, 10 septembrie, începând cu ora 11:00, Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff. Principala temă de discuţie a acestei întâlniri va fi reprezentată de alegerile locale.

Un alt subiect important va fi legat de proiectele legislative pe care social-democraţii le vor promova în sesiunea parlamentară care a început în luna septembrie. Cel mai important dintre acestea este amendamentul de la Comisiile de Muncă depus la rectificarea bugetară, care spune că se abrogă prevederea potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% şi se păstrează forma iniţială din legea pensiilor, adică majorarea cu 40% de la 1 septembrie 2020.

“Noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun”

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, spunea în urmă cu două zile că a avut discuţii cu mai mulţi lideri de grup parlamentar pe marginea acestui amendament.

“Am avut discuţii astăzi (marţi – n.red.) cu mai mulţi lideri de grup din Parlament şi lideri de partide şi noi credem că acest amendament va trece în votul din plenul comun. (…) Sunt mai mulţi lideri, cred că o să anunţe domniile lor în ziua votului.

În acest moment se ştie că PSD este minoritar în Parlament, ca să terminăm şi această discuţie, printr-o migraţie – mult hulită acum un an de către preşedintele Iohannis şi PNL – către PNL. Grupul PNL din Parlament, în acest moment, are 20% componenţă parlamentari din alte zone politice”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.

“România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani”

Liderul PSD a mai precizat că partidul său a formulat acel amendament pentru că legile trebuie respectate, scrie Agerpres.

“Mai mult, nivelul de trai în România a scăzut foarte mult, INS spune acest lucru. (…) Nu este o mărire extraordinară, această mărire poate fi suportată. România împrumută 1.000 de euro pe secundă, vrem să ştim ce se întâmplă cu aceşti bani, fiindcă ei nu se regăsesc în economie.

În ceea ce priveşte împrumuturile, noi plătim o dobândă de 4,74%, este cea mai mare dobândă plătită de un stat european. FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, împrumuturi cu dobândă zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singură condiţie: ca achiziţiile să se facă transparent. Vreau să vă spun că România nu a accesat un astfel de împrumut”, a afirmat Ciolacu.

Ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2020 urmează să intre în dezbaterea plenului comun al Parlamentului săptămâna viitoare.