Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024

Sursă: Dreamstime

Considerate drept cel mai amplu exercițiu electoral transfrontalier la nivel global, alegerile pentru Parlamentul European au o importanță semnificativă. Următoarele alegeri, programate pentru perioada 6-9 iunie 2024, vor determina componența Parlamentului European prin alegerea a 705 deputați.

Președinția suedeză a Consiliului UE a anunțat miercuri că ambasadorii din cele 27 de state membre ale UE au ajuns la un acord politic privind datele pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Potrivit acordului, alegerile vor avea loc între 6 și 9 iunie. Validarea oficială a acestui acord este așteptată să aibă loc în cadrul reuniunii Consiliului European de Miniștri de luni.

Alegerea membrilor PE are loc prin vot universal

O dată la cinci ani, alegerea membrilor Parlamentului European (europarlamentari) are loc prin vot universal în fiecare stat membru. Aceste alegeri marchează începutul procesului de reînnoire a conducerii principalelor instituții ale Uniunii Europene, inclusiv a Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Consiliului European.

Fiind singura instituție aleasă în mod direct în cadrul Uniunii Europene, Parlamentul European joacă un rol crucial în alegerea președintelui Comisiei și în aprobarea componenței acesteia.

Prezență generală la vot de peste 50% la alegerile din 2019

La precedentele alegeri, desfășurate în mai 2019, s-a înregistrat o prezență generală la vot de 50,66%, marcând o creștere de opt puncte procentuale față de scrutinul din 2014.

Ca răspuns la aceste informații, Roberta Metsola, membră a Parlamentului European, a distribuit un videoclip pe contul său de Twitter, îndemnând persoanele să se înregistreze și să participe activ la „cel mai mare exercițiu democratic din Europa”.

„Uniunea Europeană nu este perfectă. Ea evoluează continuu. Lumea se schimbă și noi trebuie să ne schimbăm odată cu ea”, spune Metsola în videoclipul de un minut.  „Avem nevoie de reformă. Nu ne putem teme de schimbare. Trebuie să o îmbrățișăm.”

Viitoarea campanie s-ar putea concentra asupra problemelor semnificative

Potrivit unei proiecții inițiale realizate de Europe Elects, se așteaptă ca Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, să înregistreze o scădere de aproape 20 de locuri la viitoarele alegeri. Cu toate acestea, se anticipează că își va menține poziția de cel mai mare grup din hemiciclu, cu 163 de eurodeputați. Se preconizează că grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) va fi a doua formațiune ca mărime, cu 141 de legislatori.

Este probabil ca viitoarea campanie să se concentreze pe probleme semnificative, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina, criza costului vieții, aprovizionarea cu energie, schimbările climatice și migrația.

În plus, se așteaptă ca scandalul de corupție cunoscut sub numele de Qatargate, care a provocat tulburări în cadrul Parlamentului European, să fie un subiect de discuție. Cu toate acestea, nu se știe cât de mult va avea impact asupra alegătorilor, deoarece atenția mediatică în jurul cazului juridic a scăzut semnificativ în ultimele luni.