UPDATE. Decizia luată de BEC, după anunţul CCR privind anularea turului I

În urmă cu câteva minute, BEC a luat decizia de încetare a procesului de votare în străinătate, în turul II al alegerilor prezidențiale. Decizia pune în aplicare hotărârea anterioară a Curții Constituționale (CCR) de anulare a primului tur al alegerilor.

Decizia oficială poate fi consultată chiar aici, în format pdf.

Ştirea iniţială

Decizia CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat vineri, 6 decembrie 2024, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, hotărând reluarea întregului proces electoral. Este o decizie fără precedent, care implică reluarea de la zero a procedurilor, inclusiv reînregistrarea candidaților și refacerea campaniei electorale.

Hotărârea a fost luată în baza articolului 146, litera f din Constituție, care conferă CCR atribuția de a verifica corectitudinea procesului electoral. Ședința, care a durat peste cinci ore, a fost convocată de președintele CCR, Marian Enache, după apariția unor noi informații privind nereguli majore în desfășurarea primului tur al alegerilor.

Anularea alegerilor vine în urma declasificării unor documente prezentate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Aceste documente, furnizate de SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne, au relevat interferența unui „actor statal” în procesul electoral și existența unei rețele coordonate care ar fi favorizat unul dintre candidați, independentul Călin Georgescu.

Biroul Electoral Central a convocat o ședință de urgență pentru a decide suspendarea votului în diaspora, care era deja în desfășurare pentru turul al doilea. Autoritățile urmează să stabilească un nou calendar electoral.

Peste 15.000 de noi voturi au fost înregistrate la secţiile deschise în străinătate pentru alegerile prezidenţiale în cele două ore care au trecut de la anunţul Curţii Constituţionale a României (CCR) conform căruia a anulat întregul proces electoral.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) privind prezenţa la vot în secţiile din străinătate, până la ora 15.00 votaseră 29.973 de persoane pe listele suplimentare, numărul total al votanţilor fiind de 33.001.

La ora 17.00, numărul votanţilor pe liste suplimentare a ajuns la 45.040 de persoane, iar cel total la 48.068.

Reacții ale principalilor actori

Elena Lasconi, candidata USR calificată în turul doi, a declarat că nu intenționează să conteste decizia CCR, considerând că situația este deja extrem de tensionată pentru societatea românească. Ea a subliniat importanța consolidării instituțiilor statului și a cerut transparență în gestionarea informațiilor furnizate de serviciile de informații.

„Suntem într-un moment atât de tensionat în societate încât e ca şi cum aş umbla cu o torţă, cu o flacără mare prin benzinărie”, a susţinut Lasconi.

Lasconi a subliniat că autoritățile de securitate, cum ar fi SRI, dispun de resursele necesare pentru a gestiona amenințările cibernetice, dar este posibil ca alte instituții să necesite sprijin tehnologic suplimentar.

Candidata la alegerile prezidențiale consideră că „ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul” și „ar fi trebuit să respectăm dorinţa poporului român”.

„Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal şi legitim, 9 milioane de cetăţeni români, atât din ţară, cât şi din diaspora, şi-au exprimat prin vot preferinţa pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voinţa lor! Preşedinţii nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democraţie”, a precizat Lasconi.

Călin Georgescu, deși direct vizat de dezvăluirile CSAT, nu a emis încă o declarație oficială privind decizia CCR, dar urmează să susțină o conferință de presă.