„Calea Europeană” a cerut CCR reluarea turului unu al alegerilor prezidențiale

Calea Europeană, o publicație care promovează valorile democratice europene și euro-atlantice în România, a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR), acuzând ilegalități legate de desfășurarea alegerilor prezidențiale din primul tur.

Conform Legii nr. 370/2004, acest demers nu are șanse de succes pentru că este făcut prea târziu și de o persoană care nu are dreptul să depună astfel de sesizări. Potrivit legii, CCR poate anula alegerile doar dacă există dovezi de fraudă care ar putea schimba rezultatele alegerilor sau ordinea candidaților pentru al doilea tur.

Cererea de anulare poate fi făcută doar de partide politice, alianțe, organizații ale minorităților naționale sau de candidații care au participat la alegeri, și aceasta trebuie depusă în cel mult 3 zile de la închiderea votului. În plus, alegerile prezidențiale au fost deja validate de CCR, iar această decizie nu mai poate fi contestată.

alegeri votare
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În rândurile următoare, puteți citi întreaga sesizare:

„Stimați membri ai Curții Constituționale a României,

Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006.

Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.

Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale.”

SNSPA a depus aceeași cerere

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a depus, la rândul său, o cerere la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Momentan, nu este clar pe ce bază legală se fac aceste cereri, având în vedere că legea nu permite anularea primului tur de alegeri în această etapă a procesului electoral.

Rectorul SNSPA: Rusia a pus la cale o lovitură de stat

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, crede că primul tur al alegerilor prezidențiale trebuie reluat în condiții de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituțiilor statului român. Din punctul lui de vedere, aceasta este o datorie fundamentală, atât față de cetățeni, cât și față de viitorul României.

În opinia sa, Curtea Constituțională a României ar fi trebuit să insiste asupra verificării temeinice a legalității campaniei lui Călin Georgescu, care s-a desfășurat într-un mod atipic și lipsit de transparență pe o rețea sociale, și să amâne decizia luată luni. Deși decizia fusese deja luată, contextul politic și noile informații de o gravitate excepțională impun o reevaluare urgentă. CCR ar trebui să se reunească imediat pentru a reanaliza situația.

Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat mascată prin mecanisme aparent democratice, a avertizat el, care manipula procesul electoral, dar a eșuat. În continuare, responsabilitatea CCR ar fi fost enormă, având în vedere necesitatea de a-l scoate de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot. Procuratura ar fi trebuit să extindă cercetările pentru a identifica și trage la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de țară.

„Au decis luni, însă contextul politic şi noile informaţii de o gravitate excepţională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituţională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situaţia. Federaţia Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eşuat.

Acum, în aceste condiţii, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să îl scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând şi trăgând la răspundere pe toţi cei care au contribuit la aceste acţiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acţiuni directe.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla azi, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deşi ştim adevărul – că Georgescu este un trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi -, continuăm să perpetuăm scenariul conceput şi orchestrat de Kremlin. O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în faţa unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci şi însăşi democraţia noastră”, subliniază rectorul SNSPA.

Remus Pricopie
Remus Pricopie (SURSA FOTO: LinkedIn)