Pe piaţă au fost speculaţii potrivit cărora Lukoil ar putea fi următoarea ţintă de preluare a rivalului mai mare Rosneft, care în 2013 a devenit cel mai mare producător mondial de petrol odată cu preluarea TNK-BP. 

"După refuzurile noastre repetate, nu au mai apărut astfel de propuneri", a spus Vagit Alekperov într-un interviu difuzat marţi de postul rus de televiziune Rossiya-24. 

Vagit Alekperov, care deţine aproximativ 23% din acţiunile Lukoil, nu a precizat care au fost candidaţii interesaţi de Lukoil. De asemenea, în interviu Alekperov a spus că Lukoil nu are de gând să se retragă din câmpurile petrolifere Trebs şi Titov din nordul Rusiei, pe care Lukoil le dezvoltă în comun cu compania Bashneft, preluată de Rosneft în luna octombrie. 

De asemenea, Alekperov a dezminţit informaţiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-ar fi oferit posibilitatea de a se implica în privatizarea Rosneft. 

Săptămâna trecută, Guvernul rus a anunţat că a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către traderul de materii prime Glencore şi fondul suveran de investiţii din Qatar pentru o sumă de 10,5 miliarde de euro. 

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

AGERPRES