Parlamentul European nu iartă Serbia, pare să spună preşedintele Aleksandar Vucic, care se aşteaptă la un nou raport negativ din partea legislativului european, care analizează progresele ţării sale în vederea aderării oficiale la UE.
Critici la adresa instituţiilor europene din partea preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic.
Aleksandar Vucic, atac la adresa Parlamentului European: Serbia plăteşte un preţ pentru politica sa independentă
Liderul de la Belgrad afirmă că ţara sa se vede nevoită acum să plătească preţul pentru politica sa independentă. Declaraţia lui Vucic vine în contextul în care Parlamentul European se pregăteşte pentru un raport cu privire la progresele realizate de Serbia în vederea aderării la Uniunea Europeană.
Întotdeauna, rapoartele Parlamentului European la adresa Serbiei au fost deosebit de critice, a precizat preşedintele sârb.
„Nu avem o problemă cu plata acestui preţ, nici măcar nu sunt prea îngrijorat legat de acest lucru. Este de înţeles, aud asta în fiecare zi – (raportul) va fi în cea mai mare parte despre faptul că nu am impus sancţiuni Rusiei. (…)
Ceea ce este important pentru mine este că ei vor lăuda alegerile din nordul Kosovo-Metohija, care vor avea o prezenţă la vot de 1%, şi ne vor explica că acestea sunt cele mai ridicate valori europene şi eu îi voi felicita pentru asta”, a afirmat vineri, 21 aprilie, Aleksandar Vucic, potrivit agenţiei de stat sârbe Tanjug.
Preşedintele Serbiei a indicat în schimb că este mult mai interesat de poziţia pe care Parlamentul European o va avea pe subiectul economiei sârbe.
„Chiar dacă rămâne destul de mult în urma celor mai dezvoltate ţări europene, economia Serbiei recuperează această diferenţă întrucât ritmul său de creştere este mai ridicat decât al economiilor acelor ţări şi întrucât are o rată a datoriei publice mai mică decât media din zona euro şi din UE”, a indicat Aleksandar Vucic în discursul său.
Noi tensiuni din cauza unei decizii a Parlamentului European privind Kosovo
În altă ordine de idei, o reacţie a venit de la Belgrad, din partea ministrului sârb de Externe, Ivica Dacic, după ce Parlamentul European a aprobat călătoriile fără vize în Uniunea Europeană pentru toți cetățenii din Kosova care dețin pașapoarte.
Ministrul sârb a explicat că se opune deciziei luate de Parlamentul European, care nu ar veni într-un moment oportun.
Provincia Kosovo nu îndeplinește nicio condiție pentru liberalizarea vizelor, a adăugat Ivica Dacic.
Şeful diplomaţiei sârbe este de părere că decizia Parlamentului European nu reprezintă decât un „premiu” pentru Kosovo.
Kosovo și-a declarat independeța față de Serbia în anul 2008, dar statutul provinciei nu este recunoscut de către cinci membri ai UE: Grecia, România, Slovacia, Spania și Cipru. Kosovo a făcut o cerere oficială de aderare la UE în decembrie 2022.