Începe un nou război lângă România? Președintele a dat semnalul: Exterminarea completă

balcani serbia bosnia romania bulgaria kosovo

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a făcut publice, sâmbătă, planurile pentru o investiție de aproximativ un miliard de euro în domeniul armamentului. Începe un nou război lângă România?

Începe un nou război? Președintele Serbiei răspunde la presiunile asupra sârbilor din Kosovo

Un nou război lângă România? Aleksandar Vucic spune că eforturile de înarmare sunt o replică la presiunile asupra sârbilor din Kosovo.

Informația a fost transmisă de EFE, care citează agenția de presă sârbă Tanjug.

El a adus acuzații mai multor țări membre NATO, printre care SUA, Turcia, Germania și Croația. Potrivit lui, acestea furnizează armament Kosovo cu intenția de a eradica în totalitate populația sârbă din această regiune.

Cei din NATO doresc să „extermine complet populaţia sârbă din Kosovo”, acuză Vucic.

„Scopul este distrugerea nu numai a tuturor urmelor Serbiei în Kosovo, ci şi a poporului sârb care trăiește acolo”, a declarat mai declarat președintele Serbiei.

Aleksandar Vucic / SURSA FOTO: Dreamstime

Aleksandar Vucic a exprimat aceste opinii în urma vizitei sale la Agenția Militară de Securitate (VBA). Aici, el a fost însoțit de ministrul apărării Milos Vucevic. Dar și de adjunctul șefului Statului Major General Zelimir Glisovic.

În ciuda Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, președintele sârb a avertizat că NATO transformă „Forțele de Securitate din Kosovo” într-o adevărată armată, bine înarmată.

În 2008, Kosovo, o fostă provincie sârbă cu o populație majoritară de etnici albanezi, și-a declarat unilateral independența. Aceasta este o decizie pe care Belgradul nu a recunoscut-o încă.

Această mică țară balcanică, cu securitatea garantată de către NATO, adăpostește o mică minoritate sârbă, prezentă în principal în zona de nord.

Sâmbătă, Vucic a afirmat că, datorită investițiilor militare realizate în ultimii ani, Serbia, excluzând Kosovo, este de zece ori mai puternică decât acum un deceniu și are capacități de apărare complete împotriva oricărui posibil agresor.

Cu toate acestea, președintele sârb a anunțat că anul 2024 va marca cea mai semnificativă reînarmare din istoria statului său.

Pe lângă suma de 360 de milioane de euro deja alocată pentru apărare în 2024, autoritățile țării au decis să investească suplimentar în două pachete. Unul valorează 150 de milioane de euro și altul valorează 400 de milioane de euro.

Ambele sunt destinate achiziționării de armament. De asemenea, se va investi și o sumă de 186 de milioane de euro în producția locală de armament.

SURSA FOTO: Dreamstime

Kosovo nu se lasă mai prejos, și achiziționează rachete din Statele Unite

Joi, președintele sârb a comunicat că Serbia va persevera în adoptarea unui comportament responsabil, în contribuirea la stabilitatea în Balcani și în menținerea relațiilor cu SUA. Chiar dacă Washingtonul a aprobat solicitarea Pristinei de a achiziționa rachete antitanc Javelin.

Vucic a făcut această declarație într-un comunicat oficial, după întâlnirea cu ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, care l-a informat cu privire la decizia de a aproba cererea, conform informațiilor furnizate de Tanjug.

Vucic și-a exprimat dezamăgirea față de decizie, descriind-o ca fiind „foarte dezamăgitoare” pentru Belgrad. Totuși, el subliniat că Serbia va colabora cu SUA pentru a menține relațiile bilaterale dintre cele două țări.

În ziua respectivă, Statele Unite au comunicat despre planurile de a vinde rachete antitanc către Kosovo, justificând această decizie prin contribuția la protejarea „integrității” Peninsulei Balcanice.

Departamentul de Stat a anunțat că Washingtonul a aprobat solicitarea Pristinei de a achiziționa 246 de rachete Javelin. O armă furnizată anterior de NATO Ucrainei pentru distrugerea vehiculelor blindate ale Rusiei.

Valoarea tranzacției este de 75 de milioane de dolari, conform comunicatului emis de ministerul american.

Acest acord va consolida „capacitățile pe termen lung ale Kosovo de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a menționat diplomația americană.