Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko anunţă vineri într-un discurs televizat – de câteva ore – adresat naţunii, că ţara sa va merge la război, dacă aliata sa Rusia este atacată, şi se angajează să primească „sute de mii” de militari ruşi în cazul unui conflict armat, relatează AFP, potrivit news.ro
Lukaşenko face aceste declaraţii în contextul în care tensiunile au atins un apogeu între Rusia şi Occident privind Ucraina.
Belarusian leader Alexander Lukashenko said that conflict would only break out if Belarus or its close ally Russia were directly attacked https://t.co/7jMzBPJXuu pic.twitter.com/avts860zJb
— Reuters (@Reuters) January 28, 2022
Lukaşenko: Nu vor exista învingători în acest război
Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, cere garanţii cu privire la securitatea rusă şi pregăteşte manevre militare comune cu Minskul, programate în curând, la frontiera Uniunii Europene (UE).
Aleksandr Lukaşenko dă asigurări în acest discurs că „va avea loc un război” în cazul în care Belarusul este atacat sau „dacă aliata sa Rusia este atacată în mod direct”.
„Ne vom ridica pentru a ne apăra patria”, anunţă Aleksandr Lukaşenko, apreciind că „nu vor exista învingători în acest război”, pentru că „toată lumea va pierde totul”.
Preşedintele belarus, care estimează că actualele tensiuni din Europa sunt „critice”, ameninţă să primească armata rusă pe teritoriul Belarusului, în cazul unui război.
„Dacă are loc o agresiune împotriva Belarusului, vor veni sute de mii de militari ruşi. Care, împreună cu sutele de mii de militari belaruşi, vor apăra acest pământ”, a tunat Lukaşenko în acest discurs – de câteva ore.
Belarus, principalul aliat al Moscovei
Belarusul este principalul aliat al Rusiei, care i-a furnizat o susţinere politică crucială preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în cursul unor manifestaţii fără precedent care au contestat realegerea sa în 2020, reprimate prin forţă.
Cel puţin 100.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei de la sfârşitul lui 2021, potrivit unor estimări ale Occidentului, care se teme că o invazie a vecinului său prooccidental de către Rusia este iminentă.
Rusia dezminte orice plan al unei invazii a Ucrainei, dar se simte ameninţată de extinderea NATO de 20 de ani şi de susţinerea Ucrainei de către Occident.