Preşedintele Aleksandr Lukașenko, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, recunoaşte greşeala pe care Rusia şi Belarusul au făcut-o atunci când vine vorba despre Ucraina.
Greşeala cea mare făcută de Vladimir Putin cu privire la Ucraina! Lukașenko nu s-a temut să o recunoască
Este „singura greşeală” pe care Moscova şi Minskul au făcut-o cu privire la Ucraina, respectiv faptul că nu au terminat Ucraina încă din 2014. Lukaşenko admite că eroare a fost că „nu am rezolvat această problemă (Ucraina) în 2014-2015, atunci când Ucraina nu avea o armată și nu era pregătită”.
Aleksandr Lukașenko a subliniat că s-a încercat o soluţie paşnică cu Ucraina, însă acuză Kievul că s-a folosit de ultimii ani pentru a-şi întări armata.
„Am vrut să rezolvăm situația pașnic. Ei (ucrainenii) s-au folosit de acest interval de timp să-și transforme armata într-o forță de luptă capabilă”, a mai precizat preşedintele din Belarus.
Liderul de la Minsk spune că invazia declanşată de Vladimir Putin în Ucraina nu a venit ca o surpriză: „Am văzut-o venind”.
Dacă nu ar fi fost pornit anul trecut, războiul ar fi adus probleme mult mai mari Rusiei şi Belarusului
Mai mult, Lukaşenko afirmă că, în cazul în care războiul nu ar fi fost pornit în februarie 2022, totul ar fi fost mult mai dificil pentru Rusia, dar şi pentru ţara sa: „Ar fi fost declanșat mâine, dar în condiții mult mai dificile pentru Rusia și Belarus”, notează Politico.eu.
Comentariile lui Lukașenko, care ar fi fost făcute joi, în timpul unei întâlniri cu șefii agențiilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI), formată din foste țări sovietice, indică faptul că Lukașenko a îmbrățișat pe deplin transformarea sa în marioneta președintelui rus Vladimir Putin, mai scrie sursa citată.
Lukașenko a avut o relație cu suişuri şi coborâşuri cu Vladimir Putin de-a lungul celor aproape trei decenii de când se află la putere.
Totuşi, după ce Kremlinul l-a ajutat să evite protestele masive de stradă în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020, dictatorul din Belarus a trecut la o relație de tip „all-in” cu Putin, ajutând Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022 și acceptând să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul țării sale.
„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, declara Lukașenko în urmă cu o săptămânâ.