Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a răbufnit. Oficialul din Belarus lansează acuzații extrem de dure la adresa Uniunii Europene, dar și la adresa ONG-urile pentru promovarea drepturilor omului, despre care spune că sunt teroriste.
În acest context, președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, îi cere ajutorul lui Vladimir Putin. De menționat este faptul că, precizările liderului din Belarus vin în contextul mulțumirilor transmise lui Vladimir Putin pentru „sprijinul foarte serios” pe care Belarus l-a primit de la Rusia.
Totodată, acesta a promis că își va rambursa în mod corespunzător împrumuturile, iar o reacție similară a venit și din partea lui Putin, care a lăudat Belarusul ca „partener de încredere și stabil”.
În ceea ce privește acuzațiile aduse la adresa UE, trebuie menționat faptul că economia din Belarus a fost grav afectată de pandemia de coronavirus, iar Uniunea Europeană impus și ea la rândul ei sancțiuni pe exporturi, în urma deturnării unui avion de linie din Belarus pe 23 mai și arestarea unui jurnalist de opoziție care era pasager.
Astfel, Lukașenko a denunțat sancțiunile economice și a spus că Belarusul va opri cooperarea cu UE pentru oprirea migrației ilegale. Totodată, el a descris toate sancțiunile „drept terorism împotriva poporului din Belarus”.
Pe lângă UE, președintele Belarusului vede în aceeași lumină și ONG-urile finanțate de Occident, care militează pentru drepturile omului.
UE, dușmanul Belarusului
În itmpul discuțiilor purtate cu Vladimir Putin în cadrul vizitei de la Sankt Petersburg, Lukașenko a acuzat că „dușmanii” săi au trecut de la încercarea de a organiza o „rebeliune”, direct la orchestrarea unei „terori individuale”, prin vizarea susținătorilor guvernului de la Minsk, pe care au încercat sperie.
Totodată, liderul din Belarus a sublniat faptul că organizațiile finanțate de Vest încurajează neliniștea și le-a denunțat acțiunile presupuse ca fiind „dezgustătoare”.
„Am început să lucrăm foarte activ pentru a ne ocupa de toate acele ONG-uri care promovează efectiv teroarea în loc de democrație”, a spus Lukașenko. Pe de altă parte, acesta nu a explicat care este modul prin care drepturile omului pot răspândi teroare.
Amintim faptul că în ultimul an, Belarusul a fost lovit de un val de proteste, în urma alegerilor din august 2020. Polițiștii au bătut mii de manifestanți, iar peste 35.000 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor.