Belarus va adera la SCO

Belarus urmează să adere la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), într-un nou efort al Moscovei și Beijingului de a construi o ordine mondială alternativă și de a transforma alianța regională într-un rival al NATO.

Belarusul, care a sprijinit Rusia în invazia sa în Ucraina în 2022, va deveni cel mai recent stat autoritar care se alătură acestei organizații conduse de China, după ce Iranul a devenit membru cu drepturi depline anul trecut.

SCO a fost fondată în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan pentru a combate terorismul și pentru a promova securitatea frontierelor.

În ultimii ani, alianța și-a dezvoltat ambițiile comune de a contracara ceea ce percep ca „hegemonia” Statelor Unite și de a remodela sistemul internațional în avantajul lor.

Aleksandr Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că a dispus desfășurarea sistemelor de lansare a rachetelor Polonez și Iskander în răspuns la creșterea tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Colonelul Vadim Lukașevici, un oficial militar din Belarus, a declarat că Ucraina și-a poziționat forțele la granița cu Belarus într-o tentativă de a trage țara sa într-un conflict, la finalul lunii iunie, notează Newsweek.

Lukașenko a subliniat că forțele aeriene și de apărare aeriană, atât ale Belarusului cât și ale Rusiei, sunt pregătite pentru acțiuni militare.

„Sistemele de rachete Polonez și Iskander sunt pe poziții. Știți ce tip de muniție au”, a spus el.

Recent, colonelul Lukașevici a afirmat că forțele ucrainene planifică să desfășoare posibile acte de sabotaj și terorism pe teritoriul Belarusului.

Aleksandr Lukașenko amenință Ucraina

Aleksandr Lukașenko a declarat marți că „nu mai există nicio linie roșie”. Acesta a adăugat că dacă va exista un atac asupra țării sale, nu exclude „o lovitură cu toate tipurile de arme asupra unei ținte date”.

„Garantez că nu vom permite niciun conflict la granița cu Ucraina. Nu va fi niciunul, nu avem nevoie de ele. Dar Ucraina are nevoie de ele încă și mai puțin, având în vedere evenimentele care se desfășoară pe câmpul lor de luptă”, a afirmat acesta.

Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko / SURSA FOTO: Dreamstime

Eva Seiwert, expert în politica externă a Chinei de la Mercator Institute for China Studies (MERICS) de la Berlin, a explicat că aderarea la SCO a Belarusului, care are graniță cu Uniunea Europeană, „arată că misiunea SCO s-a schimbat în ultimii ani”.

„Spre deosebire de Iran, nu câștigi prea multă cooperare economică sau de securitate din alăturarea Belarusului. Și de aceea susțin că este mai degrabă o mișcare geopolitică”.

În 2017, SCO s-a extins pentru prima dată când India și Pakistan au devenit membri ai organizației. Cu aderarea Belarusului, SCO va avea 10 membri, reprezentând 40% din populația mondială și aproximativ o pătrime din economia globală.

În plus, există două state observatoare, Afghanistan și Mongolia, și peste 12 „parteneri de dialog”, inclusiv Myanmar, Turcia și statele arabe.