Aleksandr Lukaşenko trimite o undă de șoc în Europa. Președintele din Belarus a lansat un avertisment clar pentru Ucraina și pentru oricine îi va ataca. E fără precedent ce ar putea urma.
Belarusul a fost încă de la început de partea Rusiei. Trupele lui Vladimir Putin s-au folosit de țara vecină cu Ucraina pentru a începe operațiunea militară pe 24 februarie, însă ultimul mesaj venit din partea președintelui belarus este unul cât se poate de îngrijorător.
Belarusul ar putea intra în război dacă va fi provocat, a declarat preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Într-un discurs în ajunul Zilei Independenţei, acesta a transmis un val de amenințări. El susține că oricine va ataca Belarusul se va confrunta cu repersalii militare.
Menționăm faptul că avertismentul din Belarus vine în condițiile în care războiul din Ucraina a generat tensiuni destul de mari între cele două țări. În acest sens, Lukaşenko a spus că a ordonat forţelor sale armate să vizeze „centrele de decizie” din capitalele occidentale în cazul unui atac asupra Belarusului.
Avertisment de ultimă oră din Belarus
„Nu vă atingeţi de noi şi nu ne vom atinge de voi”, a fost mesajul transmis de președintele belarus, potrivit agenţiei de presă Belta.
Menționăm faptul că de la debutul războiului și până în prezent, deși Rusia a fost cea care a făcut primul pas pe 24 februarie, atât Moscova cât şi aliatul său devotat, Minsk, au încercat în mod repetat să se prezinte drept victime ale politicilor presupus ostile ale Occidentului şi ale NATO.
În tot acest timp au existat mai multe scenarii conform cărora Belarusul ar putea intra oficial în război alături de Rusia după declanşarea războiului. Această idee a fost susținută și de declarațiile făcute de preşedintele Lukaşenko, care a recunoscut că în primele săptămâni de invazie au fost lansate rachetele ruseşti în direcţia Ucrainei de pe teritoriul său.
Tensinile ating cote maxime în Europa
Amintim faptul că tensiunile au atins cote maxime după ce în cadrul summitului NATO de la Madrid, care a avut loc în cursul săptămânii trecute, Alianţa Nord-Atlantică a luat decizia de a-și consolida în mod semnificativ flancul estic şi totodată să înceapă procesul de aderare pentru Finlanda şi Suedia.
După anunțul făcut de NATO, președintele Vladimir Putin a reacționat rapid și a anunțat că va răspunde posibilului transfer al soldaţilor NATO în Finlanda cu desfăşurari proporţionale de trupe ruseşti în regiune.