Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a insistat din nou că nu va trimite militari în Ucraina, transmite EFE.

Belarus nu dorește să trimită militari în Ucraina

”Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri”, a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC), potrivit agenţiei oficiale BELTA.

Lukaşenko a susţinut că, de fapt, opoziţia ”autoexilată” este cea care îi trimite pe belaruşi la moarte.

”N-avem ce căuta acolo în Ucraina. Nu avem nevoie să trimitem oameni acolo ca să lupte”, a insistat el.

EFE notează că, pe parcursul invaziei ruse în Ucraina, Belarusul s-a situat de partea preşedintelui rus Vladimir Putin şi şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru lansarea de atacuri împotriva Kievului.

Lukaşenko a recunoscut însă că este implicat în război

La data de 4 octombrie, Lukașenko a recunoscut că Belarusul este implicat în războiul împotriva Ucrainei.

„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială din Ucraina – luăm parte la ea”, a declarat el. „Noi nu ascundem acest lucru, dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem militarii nicăieri”.

De asemenea, la 14 octombrie, preşedintele belarus a declarat că 70.000 de militari belaruși şi până la 15.000 de militari ruşi vor fi implicaţi într-un nou Grup de forţe ruso-belarus. Autorităţile din Belarus au publicat un videoclip care pretindea că arată sosirea trupelor ruse în Belarus.

„Cu toate acestea, până în prezent este puţin probabil ca Rusia să fi desfăşurat efectiv un număr semnificativ de trupe suplimentare în Belarus”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Un nou acord între Belarus și Rusia

Separat, Lukaşenko a mai anunţat că Belarus şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa creării unei constelaţii comune de sateliţi, inclusiv militari.

”Am căzut de acord cu Rusia să creăm o constelaţie comună de sateliţi în spaţiu. Nu sunt doar în scopuri militare. Rusia e uriaşă. Şi am reuşit să facem parte din acest program şi să creăm această constelaţie de sateliţi împreună cu ruşii”, a insistat el.

Lukaşenko a susţinut că ţara sa este pregătită ”pentru ceva mai mult decât să lanseze pe cineva în spaţiu, (este pregătită) pentru lansarea propriului nostru cosmonaut”.