Aleksandr Lukașenko, președintele autoproclamat al Republicii Belarus, a declarat marți, 23 mai, că starea de sănătate precară a fost motivul absenței sale din viața publică.
Lukașenko spune că nu va muri încă
Liderul belarus a declarat că discuțiile despre sănătatea sa sunt „doar speculații inutile pe aplicațiile de mesagerie și canalele Telegram”.
„Au spus că a fost un adenovirus sau ceva de genul ăsta. Un adenovirus. Asta nu e nimic… Dar pentru că nu am avut ocazia să mă tratez… totul s-a acumulat. Dar încă nu am de gând să mor, prieteni. Va trebui să mă suportați pentru foarte mult timp”, a spus Aleksandr Lukașenko.
Nu se știe de ce boală suferă liderul belarus
Președintele Republicii Belarus nu a spus exact care este boala sa. Adenovirusurile pot provoca o gamă largă de boli, de la boli respiratorii acute la boli potențial letale pentru persoanele cu un sistem imunitar slab.
De multă vreme nu mai existau informații despre locul unde se află Lukașenko sau despre starea sa de sănătate. Acesta nu a mai apărut în public și nu a mai participat la evenimente oficiale de la sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova și Minsk, la 9 mai.
Jurnaliștii independenți au raportat că, în seara zilei de 13 mai, convoiul lui Lukașenko, însoțit de o unitate specială a Poliției Rutiere de Stat, a sosit la Centrul Republican de Medicină Clinică al Administrației Prezidențiale.
Andrei Kolesnikov, jurnalist la ziarul rus Kommersant, a scris că Lukaşenko arăta „rău” şi că a fost condus în apropiere de Kremlin într-o maşină electrică.
Din cauza zvonurilor privind boala lui Lukașenko, liderul opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat că opoziția ar trebui să fie „bine pregătită pentru orice scenariu”, transmite Ukrainska Pravda.
La putere din 1994, Lukaşenko a fost reales în 2020 la sfârşitul unor alegeri prezidenţiale considerate frauduloase şi care au scos în stradă zeci de mii de persoane. Arestările masive, exilările forţate şi încarcerările activiştilor şi jurnaliştilor au pus capăt acestei acţiuni de protest.
Aliat cu Putin, Lukaşenko i-a permis acestuia să-i folosească teritoriul pentru a-şi conduce ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua lovituri, potrivit autorităţilor ucrainene, aminteşte AFP.