Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat despre peninsula ucraineană Crimeea că ar fi rusească. Declarația sa surprinzătoare a fost făcută într-un interviu acordat agenţiei de stat ruse Ria Novosti.
„Crimeea este… de fapt o Crimeea rusească”, a spus Aleksandr Lukaşenko.
„Crimeea a devenit rusească”
Aleksandr Lukaşenko susține că, după referendul din trecut, Crimeea și-a pierdut originile, devenind o proprietate a poporului rus.
„După referendum, Crimeea a devenit şi ea rusească de drept”, a spus președintele din Belarus.
Acesta s-a referit la un referendum organizat în urmă cu șapte ani, adică în 2014. După acea mișcare politică, Rusia a anexat peninsula ucraineană în ciuda protestelor la nivel internaţional.
Ministrul Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a explicat că „nu trebuie făcut nimic şi nu trebuie adoptate legi” pentru recunoaşterea oficială.
Răspunsul Ucrainei la această afirmație
La aflarea declarațiilor venite din cele două părți, Rusia și Belarus, Ucraina a reacționat. Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a anunțat public că afirmațiile făcute de Aleksandr Lukaşenko sunt cele care au intrat în atenție poporului ucrainean. Dmytro Kuleba a acuzat regimul de la Minsk împotriva unei recunoaşteri oficiale, potrivit dpa.
Trebuie menționat faptul că, în acest moment, relația dintre Ucraina și Rusia este, în continuare, tensionată. Autoritățile ucrainene chiar anticipează posibilitatea unei invazii militare rusești.
O posibilă invazia a Ucrainei
Recent, șeful diplomaţiei ucrainene a prezentat cel mai rău scenariu în cazul unei invazii ruse în Ucraina. Rusia ia în considerare posibilitatea unei invazii a Ucrainei, iar cel mai rău scenariu ar putea fi distrugerea arhitecturii de securitate din Europa, a avertizat ministrul ucrainean de externe, într-un briefing de presă susţinut luni seară.
Potrivit ministrului, Moscova încearcă să schimbe granițele din regiune prin intermediul forței, conform RBC, citat de rador.ro.
„În cel mai rău scenariu (în cazul unei invazii ruse a Ucrainei – n.r.), Rusia ar putea încerca să arunce în aer arhitectura de securitate care s-a dezvoltat în Europa în perioada de după Războiul Rece și să retraseze granițele prin intermediul forţei” – a subliniat Dmitro Kuleba.
Acesta a amintit că Rusia a recurs la forța militară, a modificat granițele Georgiei în 2008 și pe cele ale Ucrainei în 2014, ocupând Crimeea și declanșând un război în Donbas.