Aleksandr Lukaşenko nu a fost sancționat de UE. Preşedintele Consiliului European confirmă

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a indicat recent presei că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, nu figurează pe lista persoanelor sancţionate de UE. Anunțul acestuia vine în contextul în care liderii UE au dat undă verde pentru sancţionarea Belarusului, după ce au ajuns la un acord privind un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni adresat Turciei.

Aceste sancţiuni au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi acuzaţi de represiunea opoziţiei sau falsificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 9 august, conform agerpres.ro

„Preşedintele Lukaşenko nu figurează pe listă”, a transmis Charles Michel.

Undă verde pentru sancționarea Belarusului

Liderii Uniunii Europene au dat undă verde vineri pentru sancţionarea Belarusului, după ce au ajuns la un acord privind un mesaj de fermitate însoţit de ameninţarea cu sancţiuni adresat Turciei, la finalul unor intense negocieri, potrivit unor surse diplomatice, conform sursei menționate.

Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi în summit la Bruxelles, au ajuns la un acord, după lungi ore de negocieri pentru a convinge Atena şi Nicosia, potrivit surselor.

Trebuie menționat că sancţiunile au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi, acuzaţi de represiune contra opoziţiei sau de falsificarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar trebuiau aprobate în unanimitate de statele membre. Or, Ciprul a refuzat să îşi dea acordul, dacă UE nu adresează mai întâi un mesaj în forţă Turciei pentru ca aceasta să înceteze operaţiunile ilegale de foraj în apele sale.

Conflictul din Mediterana de Est, unde Turcia, Grecia şi Ciprul îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi, s-a aflat joi în centrul discuţiilor la summitul european.

Macron își înăspreşte tonul împotriva lui Lukașenko

Președintele Macron se duce pentru două zile în Lituania, unde se află în prezent în exil liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care așteaptă multe de la Uniunea Europeană.

„Este clar că Lukașenko trebuie să plece”, a afirmat Emmanuel Macron în acest weekend, în „Journal du dimanche”. În schimb, nu este clar unde, când și cum. Strategia preconizată de președinte, în ajunul unei vizite oficiale în Lituania (unde s-a refugiat Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus), pare să se bazeze pe bunăvoința lui Vladimir Putin, din moment ce „Rusia are o relație foarte strânsă cu Belarusul”.

„Se pare că am vorbit cu Vladimir Putin chiar în ziua în care îl primea pe Lukașenko la Soci, i-am spus că Rusia are un rol de jucat, iar acest rol poate fi pozitiv, dacă îl determină pe Lukașenko să respecte adevărul urnelor și să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, nu mai suntem în situaţia de atunci”, transmis liberation.fr