Potrivit mai multor surse, inclusiv agențiile de presă ucrainene Unian și TSN, precum și site-ul opoziției belaruse Charter97%, președintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a simțit rău în timpul paradei militare de marți din Piața Roșie din Moscova pentru a comemora Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.
El a participat la eveniment alături de liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală și de premierul armean. Lukașenko a părăsit evenimentul înainte de cina festivă oferită de președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, o abatere neobișnuită de la obicei, și s-a întors la Minsk.
Președintele Belarusului a părut nesigur pe picioare
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a părut obosit și nesigur pe picioare în timpul paradei militare de marți din Piața Roșie din Moscova, unde s-a alăturat liderilor a cinci țări din Asia Centrală și premierului armean pentru a participa la comemorarea Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste. Mâna dreaptă a lui Lukașenko era, de asemenea, bandajată.
În ciuda acestor observații, el nu a prezentat niciun semn evident de boală. Imaginile video l-au arătat pe președintele în vârstă de 68 de ani conversând cu Putin și cu înalți oficiali ai armatei după paradă, apoi luând un lift spre Mormântul Soldatului Necunoscut din apropiere, în timp ce Putin și restul liderilor au preferat să meargă până acolo.
Aceștia au depus flori la mormântul din apropierea Kremlinului, care se afla la doar aproximativ 300 de metri de locul unde au urmărit mai devreme parada de comemorare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în 1945. Lukașenko nu a rămas la obișnuita cină festivă oferită de Putin la Kremlin și s-a întors la Minsk, ceea ce a provocat speculații cu privire la starea sa de sănătate.
Autoritățile din Belarus nu au dat detalii cu privire la starea de sănătate a lui Lukașenko
Autoritățile belaruse au păstrat tăcerea în ceea ce privește starea de sănătate a lui Lukașenko, însă președintele a fost văzut doar la două evenimente publice în ultimele două săptămâni, iar la unul dintre ele avea o voce răgușită. Potrivit portalului de știri belarus Charter97%, Lukașenko a sosit la Moscova deja indispus.
Chiar și pe 5 mai, în timpul unei întâlniri cu subordonații săi la Minsk, vocea sa răgușită abia îi permitea să vorbească. Unele instituții media ucrainene, citând surse din opoziția belarusă, au speculat că bandajul de la mâna dreaptă ar fi putut ascunde urmele unui cateter prin care ar fi putut primi o injecție.
Lukașenko se simte rău de o săptămână
Presa de stat rusă a difuzat o imagine în care apar membri ai Serviciului prezidențial rus de protecție și securitate (FSO) care îl ajută pe președintele belarus Lukașenko să urce într-o mașină electrică, după cum relatează Unian. Potrivit sursei ruse de știri „BRIEF” de pe Telegram, citată de jurnalistul ucrainean Denis Kazanski, lui Lukașenko i s-a făcut rău după paradă și a primit îngrijiri medicale din partea unei echipe de medici.
BRIEF a relatat că Lukașenko și-a anulat toate întâlnirile și primește tratament intravenos. Postul de televiziune ucrainean TSN a relatat că o ambulanță a fost văzută în convoiul lui Lukașenko în drum spre aeroportul din Moscova. Deși Lukașenko nu se simte bine de o săptămână, el a călătorit la Moscova la cererea personală a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit postului de televiziune.
Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei
Alături de Putin la parada de marți de Ziua Victoriei au fost prezenți liderii mai multor foste republici sovietice, printre care președintele kazah Kasim-Jomart Tokayev, premierul armean Nikol Pashinyan, președintele tadjik Emomali Rahmon, președintele kârgâz Sadar Japarov și președintele uzbec Shavkat Mirzoyev, potrivit unor informații preluate de AFP.
În timpul ceremoniei, Putin a ținut un discurs în care a promis o victorie a Rusiei în presupusul „război” din Ucraina, despre care susține că este orchestrat de Occident pentru a distruge Rusia. El a făcut o paralelă cu cel de-al Doilea Război Mondial la cea de-a 78-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste. Putin și-a ținut discursul în fața a câteva mii de soldați, a elitei politice din Rusia și a liderilor din fostele țări ale URSS.
Cu toate acestea, sărbătorirea Zilei Victoriei din acest an a avut loc într-un moment în care armata rusă înregistrează pierderi grele în campania sa militară, iar Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă. Cu o zi înainte de ceremonii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis Rusiei o înfrângere „la fel ca” cea a naziștilor.
Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, pe care a numit-o o ‘operațiune militară specială’. Kievul și Occidentul au denunțat-o ca fiind o agresiune nejustificată, ilegală și neprovocată, prima de acest fel în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.