Situația din Belarus devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece. Valurile de proteste continuă, iar în acest context, controversatul președintel Aleksandr Lukaşenko vine cu o nouă propunere pentru a calma situația.
Potrivit Reuters, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare, transmite agerpres.
Ideea controversatului președinte survine la puțin timp după ce, duminică, zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, pentru a denunţa realegerea lui Lukaşanko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziţie, desfăşurat la 9 august.
În același timp, liderul belarus, citat de agenţia de presă BelTA, a spus că ”specialişti”, printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus ”referendumului”.
Își dorește o schimbare de la societate
De asemenea, aceasta a anunțat că își dorește o serie de schimbări care să aibe rolul de a aduce un ”progres” al societății pe care o conduce.
”Aş vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societăţii noastre. Vom insista pe aceste schimbări şi vom propune aceste schimbări poporului nostru”, a declarat liderul belarus într-o şedinţă de lucru.
Totuși, deși are o dorință, el nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituţiei, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promiţătoare pentru ieşirea din criză.
Totodată, Lukaşenko, în vârstă de 66 de ani, a recunoscut că Belarusul este condus de un ”sistem oarecum autoritar” şi a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.
De celaaltă parte, Estonia, Letonia şi Lituania vor anunţa luni restricţii de călătorie împotriva a 30 de demnitari belaruşi, printre care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. Această listă va putea fi extinsă, conform Reuters.
Anterior, Lituania anunţase că intenţionează să sancţioneze oficialităţi belaruse pe care le consideră responsabile pentru încălcarea legii electorale şi pentru violenţele contra protestatarilor.