Președintele Letoniei acuză Kremlinul că l-a asasinat pe Aleksei Navalnîi

Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, a decedat. S-a stins din viață vineri, 16 februarie 2024, în spatele gratiilor dintr-o colonie penitenciară izolată în Arctica.

A murit în timp ce-și executa pedeapsa de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

La scurt timp după ce informația respectivă a ajuns în presa internațională, președintele Letoniei, Egdars Rinkevics, a acuzat Kremlinul de asasinat.

Din punctul lui de vedere, Aleksei Navalnîi „a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”.

„Oricare ar fi părerea voastră despre Aleksei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și este ceva ce ar trebui să știți despre adevărata natură a actualului regim al Rusiei. Condoleanțe familiei și prietenilor”, a scris, vineri, președintele Letoniei pe contul său de X (Twitter).

Edgars Rinkevics
SURSA FOTO: Facebook, Edgars Rinkevics

Cum ar fi murit de fapt Aleksei Navalnîi?

Potrivit Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia, Aleksei Navalnîi, a murit brusc. Într-o zi, i s-a făcut rău, după ce s-a plimbat prin grădina închisorii. Și-a pierdut cunoștința. Personalul medical a intervenit rapid pentru a-i salva viața. Din nefericire, a fost prea târziu.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalny s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului”, scrie într-un comunicat de presă.

Alexei Navalnîi ar fi putut influența alegerile prezidențiale din Rusia

La finalul anului trecut, fusese transferat în noul centru de detenție din Iamalo-Neneția, fără ca apropiații săi să primească vreo informare, fapt ce a stârnit îngrijorări în rândul oamenilor.

La începutul acestui fapt, a anunțat personal, prin intermediul rețelelor sociale, că a fost plasat „în izolare timp de șapte zile” pentru că nu s-a identificat corect. Pedeapsa sa a fost aplicată după ce „a ieșit din carantină”.

 „Ideea că Putin ar fi satisfăcut de faptul că m-a băgat într-o cabană din Marele Nord şi că nu voi mai fi torturat în izolare era nu doar laşă, ci naivă”, denunţa el la acea vreme.

Susținătorii săi au acuzat autoritățile ruse că au încercat să-l izoleze din pricina alegerilor prezidențiale din Rusia, ce vor avea loc pe 17 martie 2024. Recent, el a îndemnat rușii să nu îl voteze pe Vladimir Putin pentru. Totuși, nu a dezvăluit numele candidatului care se bucura de susținerea sa în acele momente.