La fix un an de la arestarea sa, opozantul rus Aleksei Navalnîi, a scris un mesaj surprinzător pe rețelele de socializare.

„Am făcut-o, nu o regret nici măcar o secundă”, a scris acesta, referindu-se la lupta sa împotriva Kremlinului şi la întoarcerea sa în Rusia în ciuda riscului de a fi arestat.

„După un an de închisoare, vă spun că le-am strigat celor (care mă susţineau atunci) în faţa tribunalului: nu vă fie frică”, a adăugat acesta.

Acesta s-a aflat luni în convalescenţă în Germania din cauza unei otrăviri cu Noviciok orchestrate de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, pe un aeroport din Moscova, după întoarcerea sa din Germania.

Aleksei Navalnîi, dosar penal împotriva administraţiei penitenciare

Luni, 17 ianuarie, acesta a publicat o poză în care e îmbrăcat în haine de deţinut, împreună cu soţia sa, Iulia. Aleksei Navalnîi s-a prezentat, din nou, în instanță, pentru examinarea a două plângeri penale pe care le-a depus împotriva administraţiei penitenciare.

Tribunalul districtului Petuşki, din regiunea Vladimir, unde este încarcerat acesta, examinează dosarele penale respective.

Aleksei Navalnîi a participat la prima şedinţă prin videoconferinţă, închis într-o cuşcă, potrivit unor imagini difuzate de postul online independent Dojd.

Momentan, Rusia nu a dechis nicio anchetă pentru tentativa de asasinare a lui Aleksei Navalnîi, afirmând că nu are niciun indiciu şi acuză Germania că nu-i oferă analizele medicale ale opozantului rus.

Închiderea lui Aleksei Navalnîi a declașat mari proteste

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de „fraudă” pe care opozantul rus îl consideră motivat politic. Această condamnare a dus spre alte condamnări internaţionale şi impunerea unor noi sancţiuni Moscovei.

Leonid Volkov, aflat în exil, scria pe reţele de socializare că ziua de 17 ianuarie 2021 „va intra în istorie ca începutul sfârşitului putinismului”.

În 2021, arestarea lui Aleksei Navalnîi a declanşat diverse manifestaţii mari, însă acestea au fost reprimate rapid și brutal, apoi mişcarea sa a fost declarată „extremistă” şi interzisă, iar opozanţii, jurnaliștii şi ONG-uri considerate critice prentu Kremlin au fost reprimate.

În prezent, Aleksei Navalnîi este vizat în noi proceduri penale, privind „extremismul”, care l-ar putea ţine în închisoare peste doi ani și jumătate, conform AFP.