Buruienile de toamnă, în special ambrozia, provoacă reacții alergice prin emisiunile lor de polen. Alergia la ambrozie (sau cunoscută sub numele de „Iarba pârloagelor” în rândul populației), pelinariță și pelin negru, se manifestă de obicei în luna septembrie.
Polenul emis de ambrozie este diseminat de vânt, iar ceea ce intensifică nocivitatea acestei plante este capacitatea sa de a elibera chiar și un miliard de granule de polen dintr-o singură floare. Pentru declanșarea simptomelor alergice, este suficientă o concentrație de doar șase până la zece granule de polen pe metru cub de aer.
Rezistă și 40 de ani în sol
Planta prosperă în special în condiții de temperaturi ridicate și se răspândește cu ușurință. Acest lucru se datorează schimbărilor în modul în care terenurile sunt întreținute și cultivate de către oameni. Astfel, buruienile de acest tip au posibilitatea de a se multiplica rapid, conducând la o creștere semnificativă a concentrației de polen, depășind adesea limitele acceptate.
Ambrozia prezintă și o provocare în ceea ce privește durata de viață îndelungată a semințelor în sol, care poate ajunge la 30 până la 40 de ani. Dimensiunea foarte mică a polenului ambroziei contribuie la posibilitatea inhalării acestuia adânc în bronhii, crescând riscul de dezvoltare a astmului. Chiar și persoanele care anterior nu au avut reacții alergice pot prezenta sensibilitate la ambrozie.
Concentrația maximă este la prânz
Ciclul de eliberare a polenului începe în primele ore ale dimineții, atinge punctul maxim de concentrație în jurul prânzului și se depune pe sol spre seară. Concentrațiile cele mai mari de polen sunt înregistrate în zilele cu soare și vânt, iar ele au tendința de a scădea în zilele ploioase.
Sfaturi pentru înlătura efectele alergiei la ambrozie:
Aerisește camerele dimineața și seara și păstrează ferestrele închise în timpul zilei.
Evită uscarea hainelor în aer liber deoarece polenul se poate depune pe acestea.
Circulă cu geamurile de la mașină închise și schimbă filtrele.
Clătește-te frecvent cu apă pe față și pe ochi pentru a îndepărta polenul.
Mută hainele pe care le-ai purtat în ziua respectivă într-o altă încăpere decât dormitorul.
Folosește un purificator de aer care reține particulele de polen și praf.
Poartă o mască în aer liber. O mască tip FFP2 te poate ajuta să împiedici polenul de ambrozie și alți alergeni să ajungă la tine.
Folosește un spray nazal. O soluție pe bază de sare sau apă de mare va curăța alergenii din nas.
Poți apela și la un tratament medicamentos recomandat de medicul alergolog, anume antihistaminicele.
Tratamentul va începe cu 1-2 săptămâni înainte de debutul sezonului, se menține pe toată durata acestuia și se reia în fiecare an. Mai există și varianta imunoterapiei, ce se realizează prin picături sublinguale sau „vaccin anti alergie”, constând dintr-o serie de injecții care conțin mici cantități de substanțe la care persoana este alergică.