Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) vine cu noi date referitoare la variantele de COVID-19 prezente ȋn România.

Câte cazuri de infectare cu varianta Delta și câte decese s-au ȋnregistrat ȋn țara noastră?

Astfel, până la data de 1 august, ȋn țara noastră au fost confirmate 262 de cazuri de infectare cu temuta variantă Delta, iar decesele provocate de aceasta au fost ȋn număr de 14. Printre victime se află și un bărbat ȋn vârstă de 72 de ani, care era imunizat cu ambele doze de vaccin.

Din fericire, până acum, nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Astfel, până la 1 august au fost raportate 2.610 secvențieri, fiind confirmate 2.009 cazuri de COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

  • Alpha – 1713
  • Beta – 11
  • Gamma- 23
  • Delta – 262

Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 77%.

Sursa foto: INSP

Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător – de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 13% în săptămâna 30, transmite HotNews.ro.

Dintre cele 262 cazuri confirmate cu varianta Delta, 50 (19%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet și 47 complet vaccinate (18% din total).

Au fost înregistrate 44 de decese ale unor pacienți cu COVID infectați cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

  • Alpha – 27
  • Beta – 0
  • Gamma – 3
  • Delta 14

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, astfel încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării vaccinării complete și data recoltării probei a fost de 11-175 zile, cu o medie de 100 zile.

Semnal de alarmă din partea coordonatorului campaniei de vaccinare

Medicul militar Valeriu Gheorghiță atrage atenția că trendul pandemiei este unul ascendent în România. Ȋn plus, ȋn următoarele săptămâni, este foarte probabil ca varianta Delta să devină dominantă şi în România.

“În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie – 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare – pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect.

Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta.

Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Antena 3.

Sursă foto: Dreamstime