Ministerul Apărării Naționale a anunțat detectarea unor grupuri de drone deasupra Mării Negre, îndreptându-se spre spațiul aerian ucrainean, ceea ce a declanșat o alertă aeriană în nordul județului Tulcea. Pentru a monitoriza situația și a asigura securitatea spațiului aerian național, două aeronave F-16 au fost ridicate de la Baza 86 Aeriană Borcea, iar autoritățile au intensificat măsurile de supraveghere radar.
Drone rusești și alertă aeriană în Tulcea
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a comunicat că grupuri de drone au fost detectate în cursul nopții de duminică, 3 noiembrie, deasupra Mării Negre, îndreptându-se spre spațiul aerian al Ucrainei. La ora 23:34, Centrul Național Militar de Comandă a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) despre activarea unei alerte aeriene în zona de nord a județului Tulcea, aflată în proximitatea frontierei României cu Ucraina.
În scopul monitorizării situației din spațiul aerian românesc, două aeronave F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost mobilizate de la Baza 86 Aeriană Borcea.
Potrivit MApN, avioanele au fost ridicate pentru a urmări posibilele evoluții ale dronelor în spațiul aerian românesc și pentru a întări măsurile de securitate în zonă. Totodată, autoritățile au ținut sub control evoluția amenințărilor prin sistemul de supraveghere radar al României, fără a detecta intruziuni ale acestor drone în spațiul aerian național.
Atacuri cu drone asupra Ucrainei și măsuri preventive în România
Forțele armate ruse au desfășurat o serie de atacuri cu drone asupra unor ținte civile și infrastructuri din Ucraina, la granița fluvială cu România.
„Duminică, 3 noiembrie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România. Ca urmare a detectării deasupra Mării Negre a unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 23.34, cu privire la instituirea alertei aeriene în zona de nord a judeţului Tulcea. Pentru monitorizarea situaţiei din spaţiul aerian, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, a anunțat MApN.
Alerta aeriană a fost ridicată la aproximativ o oră de la activare, la ora 00:45, după ce pericolul iminent a fost înlăturat.
Cele două aeronave F-16, aflate în misiune de poliție aeriană, s-au întors la baza lor de la Borcea. Pe tot parcursul intervenției, sistemul de supraveghere radar a monitorizat în permanență situația, asigurând că spațiul aerian românesc rămâne protejat și că nu au avut loc pătrunderi neautorizate.
Cercetări pentru identificarea resturilor de drone
Conform protocolului stabilit pentru aceste tipuri de incidente, MApN a precizat că începând de luni, 4 noiembrie, forțele sale vor efectua investigații în zonele naționale aflate în apropierea obiectivelor atacate de către forțele ruse. Aceste cercetări au ca scop detectarea unor eventuale resturi de drone sau alte vehicule aeriene care ar fi putut ajunge pe teritoriul românesc.
Investigațiile se desfășoară pentru a preveni orice risc pentru populație și pentru a elimina eventualele consecințe ale atacurilor asupra securității naționale.
Comunicare și colaborare cu structurile aliate
Ministerul Apărării Naționale a subliniat că a comunicat în timp real cu structurile aliate pentru a coordona măsurile de securitate și a monitoriza evenimentele de la granița cu Ucraina. „MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea,” a menționat instituția.
De asemenea, autoritățile române au reiterat condamnarea fermă a acestor acțiuni ale Federației Ruse asupra unor obiective civile din Ucraina.
„Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional,” a transmis MApN.
Avertizare RO-Alert pentru populația din zona de frontieră
Ca parte a măsurilor de prevenire și informare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis un mesaj RO-Alert pentru populația aflată în proximitatea graniței cu Ucraina.
Mesajul, transmis duminică în jurul orei 23:41, atenționa locuitorii asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian. IGSU a menționat că scopul mesajului este de informare și prevenire și trebuie tratat ca o măsură de precauție.
Populația a fost încurajată să rămână vigilentă și să apeleze numărul unic de urgență 112 dacă observă obiecte neobișnuite sau se simte în pericol.
„Orice cetățean care se simte în pericol ori observă ceva neobișnuit, poate apela numărul unic de urgență 112 pentru a cere sprijin ori ajutor,” a precizat IGSU.
Incendiu provocat de resturi de drone rusești într-un parc din Kiev
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat luni că resturile unei drone rusești distruse au provocat un incendiu într-un parc din capitala ucraineană, ca urmare a celui de-al treilea atac nocturn al Moscovei asupra orașului.
„Au fost trimise echipaje de urgență”, a transmis Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că focul a izbucnit în parcul Muromets din districtul Desnianskyi, situat în nord-estul Kievului.
Incendiul s-a extins și a afectat vegetația de pe malul râului Dnipro, vizavi de parcul în care au căzut resturile de drone, amplificând pagubele cauzate de atacul aerian. Incidentul a subliniat vulnerabilitățile Kievului în fața atacurilor repetate cu drone desfășurate de Rusia în ultimele nopți.
Echipamente de apărare aeriană în acțiune și daune anterioare ale atacurilor
Martori citați de Reuters au raportat explozii în Kiev, sunete care păreau să fie produse de unitățile de apărare aeriană, mobilizate pentru a intercepta dronele rusești. Aceste explozii s-au auzit în întreaga capitală, ilustrând eforturile forțelor ucrainene de a contracara atacurile aeriene în desfășurare.
Loviturile recente au continuat seria de atacuri asupra orașului din zilele anterioare, inclusiv atacuri din noaptea de duminică, care au avariat clădiri și linii de transport electric în Kiev.
În plus, un atac cu bombă ghidată desfășurat duminică seara asupra orașului Harkov, în nord-estul Ucrainei, a dus la rănirea mai multor persoane, agravând și mai mult criza de securitate în regiune.