Pizza congelată este delicioasă, ușor de preparat și, de obicei, foarte accesibilă. Chiar dacă rămâne vedeta alimentelor congelate, se dovedește și acum că nu tot ceea ce este bun la gust e și bun pentru organism. Și se pare că pizza congelată este chiar mai nocivă decât s-a crezut inițial, în special din cauza nivelurilor sale ridicate de grăsimi saturate, sodiu și carbohidrați rafinați, scrie Eathis.
Alimentele congelate și preambalate sunt consumate într-un ritm din ce în ce mai mare
Potrivit unui raport, alimentele congelate și preambalate sunt consumate într-un ritm din ce în ce mai mare din cauza accesibilității și a confortului pe care ni-l dau, iar vânzările de pizza congelată vor crește semnificativ până în anul 2025.
Raportul afirmă că a existat o dezvoltare a echipamentelor criogenice, care ajută la înghețarea unor alimente precum pizza, produse de patiserie și pâine. Cu alte cuvinte, alimentele congelate sunt făcute să dureze cât mai mult, motiv pentru care este important să știm ce să căutăm când vine vorba de pizza congelată.
O pizza congelată vine cu 12 grame de grăsime, dintre care 5 sunt grăsimi saturate
Unul dintre numitorii comuni ai pizzelor congelate, indiferent de fabricant, este conținutul extrem de ridicat de sodiu. Într-o singură porție, adică aproximativ o șesime din pizza, băgăm în noi nu mai puțin 760 de miligrame de sodiu. La fel și în cazul caloriilor din grăsimi, în special cele din grăsimi saturate. O astfel de pizza congelată vine cu 12 grame de grăsime, dintre care 5 sunt grăsimi saturate.
Niveluri mai mari de carbohidrați rafinați
Există, de asemenea, niveluri mai mari de carbohidrați rafinați în pizza congelată, de obicei sub formă de făină albă. Carbohidrații rafinați pot crea probleme, deoarece sunt tipurile de carbohidrați care au fost procesați până la punctul în care pierd mult din valoarea lor nutritivă, inclusiv din fibre.
Ce efecte poate avea asupra sănătății
Consumul permanent de alimente procesate, bogate în sodiu, grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. De exemplu, consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul de LDL (colesterol rău), iar consumul excesive de sodiu poate duce la hipertensiune arterială. Ambele afecțiuni pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
De asemenea, conform unui studiu realizat de Missouri Medicine, o alimentație bogată în carbohidrați rafinați poate crește riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.