Alertă alimentară! Inspectorii Autorității Sanitar-Veterinare averizează și cer magazinelor să verifice și să schimbe furnizorii în cazul în care sunt semnalate probleme.
Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare au găsit zeci de tone de carne cu salmonella. Autoritățile spun că importurile au crescut cu 20% în ultima perioadă.
Alexandra Mirea, medic veterinar, consilier superior: ”Anul trecut, doar pentru salmonella, aici la noi în institute au fost în jur de o mie de probe, iar anul acesta până în acest moment au fost în jur de 6-700 sute”.
Zeci de tone de carne, depistate cu salmonella
Potrivit autorităților, în ultimele luni, zeci de tone de carne de pasăre din import au fost depistate cu salmonella. Cele mai multe probleme au fost descoperite în carnea provenită din Polonia. Luna trecută, de exemplu, din 15 alerte, 11 au fost la loturi poloneze. Ultimul caz este un lot de 20 de kilograme de carne de pasăre, găsit într-un depozit din Bucureşti.
Mihai Ponea, director ANSVA declara că se verifică toată carnea care intră din Polonia.
”Este un aflux mare atât de carne cât şi de ouă din Polonia dat fiind faptul că a crescut incidenţa în carne a salomenelie. Carnea care intră în România din acest stat memebru este oprită, se prelevează probe şi abia atunci când avem rezultate se poate stabili destinaţia”, a spus acesta potrivit stirileprotv.ro.
Carnea contaminată este distrusă sau trimisă spre procesare, astfel încât preparată termic, bacteria să dispară. Autoritățile recomandă ca în cazul în care cumpăraţi pachete cu carne îngheţată sau refrigerată, să o pregătiţi la temperaturi mai mari, cel puţin 20 de minute.
Care sunt simptomele?
Potrivit Centrului de Control și Prevenție a Bolilor, dacă dezvoltați crampe abdominale, diaree și febră în termen de 12 până la 72 de ore după consumul unui aliment, iar simptomele durează de la patru la șapte zile, este posibil să fiți infectat cu salmonella.
Carnea de pasăre infectată cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de intoxicații alimentare, dar și alte alimente pot fi contaminate, cum ar fi ouăle, carnea, brânza, nucile, laptele nepasteurizat, sucurile de fructe, condimentele, fructele și legumele crude.
Cum eviți contaminarea?
Agenția Americana de Siguranță Alimentară recomandă să se evite consumul de alimente crude. Gătiți ouăle până când albușul și gălbenușul sunt ferme, țineți la rece alimentele și nu lăsați mâncarea afară mai mult de două ore.
Folosiți ustensile separate pentru mâncare gătită și cea crudă, spălați-vă des pe mâini și curățați toate ustensilele și suprafețele înainte și după utilizare. Gătiti carnea la temperaturi mari pentru a ucide bacteriile în cazul în care alimentele sunt contaminate, limitând astfel riscul de infectare.