Situția are loc în Rusia, iar la scurt timp după descoperirea făcută, țara a decis suspendarea importurilor de lămâi turcești de la compania Gonder Soguk și totodată suspendarea importurilor de mandarine din Turcia.
Potrivit Russia Today, Serviciul Federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, Rospotrebnadzor, a fost autoritatea care a cerut suspendarea importurilor de lămâi de la producătorul turc Gonder Soguk. Sursa citată precizează că motivul suspendării îl reprezintă faptul că a fost descoperit un nivel de concentrație mare de pesticide la fructele importate din Turcia.
În ceea ce privește pericolul la care se supun persoanele care le-au consumat, potrivit sursei citate, există riscul de intoxicații alimentare destul de grave.
”Începând cu data de 3 noiembrie 2021, importurile acestor produse alimentare specificate, lămâi, sunt interzise pe teritoriul Federației Ruse pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor neinfecțioase în masă (intoxicaţii alimentare) în rândul populației Federației Ruse”, anunţă Rospotrebnadzor pe site-ul instituţiei.
Fructele din Turcia, pline de pesticide
Pesticidul descoperit în lămâile și mandarile produse de Gonder Soguk, este Chlorpyrifos, iar cantitățile folosite sunt unele fără precedent. Mai exact, concentrația pesticidului a depășit nivelul maxim admis.
Amintim faptul că o situație similară s-a produs și în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile sanitare au anunțat că au fost descoperite mai multe fructe care au depășit limita de pesticide admisă. La fel ca și în cazul Rusiei, atunci era vorba despre loturile de fructe venite din Turcia.
„Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii”, a declarat Monica Neagu, director ANSVSA.
La rândul său, Mihai Ponea, directorul Direcției pentru Siguranța Alimentelor susține că situația este îngrijorătoare nu doar la nivel național, ci și la nivel european. El a explicat că în ultimii ani au fost depășite tot mai mult normele referitoare la pesticide.
„A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”, a declarat acesta.