Tonul din conserve este larg contaminat cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate. Avertismentul a fost lansat într-un raport al organizațiilor nonguvernamentale (ONG) de protecţia consumatorilor franceză Bloom şi europeană Foodwatch.

Tonul din conserve a fost contaminat cu mercur

Acestea le cer comercianţilor şi puterilor publice „să ia măsuri de urgenţă”, inclusiv o scădere a limitelor autorizate, conform AFP.

Raportul arată că Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene. Este vorba despre Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia.

Ulterior, conservele au fost testate la un laborator independent.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, notează ONG-ul în ancheta sa.

conserve pește
conserve pește

Peste o cutie din două depăşeşte limita maximă de mercur

Asociaţia de apărarea mediului susține că peste o cutie din două depăşeşte limita maximă de mercur stabilită în cazul altor specii de peşte. Este vorba despre 0,3 mg/kg.

Potrivit Bloom, nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului.

„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, notează Bloom.

Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg la ”peştele proaspăt” şi nu la produsul finit, în conservă.

„Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranţă maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puţin contaminate”, arată raportul.

Cele două ONG-uri susțin că „niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă”.

„Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”, este scris în raport.

Mercurul este prezent în depuneri atmosferice provenind de la centrale cu cărbune. Totodată, este clasat de către Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanţe pentru sănătatea publică.