Este alertă de sănătate în magazine. Tonul din conserve, un aliment popular printre români, este larg contaminat cu mercur. Această substanţă este nocivă pentru sănătate. Comercianții au primit un avertisment.
Tonul din conserve este larg contaminat cu mercur, o substanţă nocivă pentru sănătate. Avertismentul a fost lansat într-un raport al organizațiilor nonguvernamentale (ONG) de protecţia consumatorilor franceză Bloom şi europeană Foodwatch.
Tonul din conserve a fost contaminat cu mercur
Acestea le cer comercianţilor şi puterilor publice „să ia măsuri de urgenţă”, inclusiv o scădere a limitelor autorizate, conform AFP.
Raportul arată că Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene. Este vorba despre Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia.
Ulterior, conservele au fost testate la un laborator independent.
„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, notează ONG-ul în ancheta sa.
Peste o cutie din două depăşeşte limita maximă de mercur
Asociaţia de apărarea mediului susține că peste o cutie din două depăşeşte limita maximă de mercur stabilită în cazul altor specii de peşte. Este vorba despre 0,3 mg/kg.
Potrivit Bloom, nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului.
„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcție de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, notează Bloom.
Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg la ”peştele proaspăt” şi nu la produsul finit, în conservă.
„Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranţă maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puţin contaminate”, arată raportul.
Cele două ONG-uri susțin că „niciun motiv sanitar nu justifică această diferenţă”.
„Mercurul nu este mai puţin toxic dacă este ingerat cu ton, singura care contează este concentraţia de mercur a alimentului”, este scris în raport.
Mercurul este prezent în depuneri atmosferice provenind de la centrale cu cărbune. Totodată, este clasat de către Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanţe pentru sănătatea publică.