Alertă alimentară în magazine. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a emis o alertă de siguranță alimentară, avertizând consumatorii să nu mănânce sau să cumpere ouă de la fermele de păsări Milo, care au provocat un focar de salmonella în 9 state, printre care Illinois, Michigan și Wisconsin.
65 de persoane au fost infectate, cel puțin 20 au fost spitalizate
Potrivit CDC, 65 de persoane au fost infectate și cel puțin 20 au fost spitalizate, majoritatea din Wisconsin și Illinois. Nu au fost raportate decese.
De asemenea, CDC sfătuiește consumatorii să spele cu apă fierbinte și cu detergent de vase orice suprafețe sau obiecte de care s-au atins ouăle rechemate, potrivit Fastcompany.
Pe 6 septembrie 2024, Milo’s Poultry Farms LLC a rechemat toate ouăle „Milo’s Poultry Farms” și „Tony’s Fresh Market”, deoarece pot fi contaminate cu bacteria salmonella. Cartoanele cu ouă contaminate au fost distribuite magazinelor și restaurantelor din Wisconsin, Illinois și Michigan.
Cele nouă state în care au ajuns loturile respective de ouă sunt California, Colorado, Illinois, Iowa, Minnesota, Missouri, Utah, Virginia, și Wisconsin.
Simptomele asociate cu salmonella încep de obicei la șase ore până la șase zile după ingerarea bacteriei
Potrivit CDC, simptomele asociate cu salmonella încep de obicei la șase ore până la șase zile după ingerarea bacteriei. Simptomele comune de care oamenii trebui să țină cont sunt diaree, febră, vărsături și deshidratare.
Cu oricare dintre aceste semne, oamenii trebuie să se adrese imediat medicului. Acest lucru se datorează faptului că unii oameni – copii mai mici de 5 ani, adulți de peste 65 de ani și cei cu un sistem imunitar slăbit – se pot confrunta cu forme grave, care ar putea necesita spitalizare.
Salmonella poate ajunge pe exteriorul cojilor atunci când ouăle intră în contact cu excrementele de pui; în plus, salmonella poate contamina ouăle atunci când acestea se formează.
Cum trebuie gătite ouăle pentru a evita riscul îmbolnăvirii
Pentru a reduce șansele de a obține o infecție cu salmonella, Dr. Michael Syers a sfătuit:
„Evitați ouăle foarte moi. Riscurile legate de salmonella din ouă se reduc prin gătirea la la temperatura adecvată. Ouăle trebuie gătite până când albușurile și gălbenușurile sunt tari, iar felurile de mâncare care conțin ouă trebuie gătite la 70°C.”
El adaugă că ouăle crude și puțin fierte pot conține salmonella și te pot îmbolnăvi.
Cum apare contaminarea cu Salmonella
USDA reglementează modul în care sunt procesate ouăle pentru a reduce posibilitatea răspândirii bolilor prin alimente. Salmonella este o bacterie comună, iar puii pot avea salmonella și o pot transmite prin ouă. Astfel, contaminarea încrucișată poate apărea rapid.
„Materia fecală de la pui conține o concentrație mare de salmonella și poate ajunge la suprafața unui ou, contaminând coaja”, spune expertul Bryan Quoc, autor al cărții „150 Food Science Questions Answered”.
„Porii sau cojile de ou permit ca salmonella să ajungă în interiorul oului”, subliniază el.
Ouăle produse comercial trebuie curățate și igienizate pentru siguranța alimentelor, înainte de a ajunge la consumator.
„În Statele Unite, ouăle sunt spălate cu apă caldă și detergent de vase pentru a îndepărta biofilmul de salmonella care se formează la suprafața unui ou. Apoi sunt clătite cu un dezinfectant pentru a reduce și mai mult numărul bacteriilor de pe suprafața lor”, explică el.