Lotul retras de pe raft- peste 300 de pungi de făină

U.S. Food and Drug Administration (FDA) a anunțat retragerea de pe raft în mai multe magazine a unor loturi de făină de cartofi Idaho Pacific. Este listată ca o rechemare de clasă II, pe care FDA o definește ca implicând un produs „care poate provoca efecte adverse temporare sau reversibile din punct de vedere medical”.

A fost depășită prezența laptelui

FDA anunță că retragerea de pe raft a fost decisă inițial începând cu 18 ianuarie, explicând: „Făina de cartofi a fost retrasă de la raft din cauza prezenței laptelui, nedeclarat (între 13 ppm și 17 ppm).” „Ppm” înseamnă „părți pe milion”.

Este vorba de un total de 317 pungi de făină, care au fost distribuite în trei state: Illinois, Michigan și Oregon. Nu este clar dacă ingredientul a fost folosit în alimente în afara acelor state. Compania de producție este a Idaho Pacific Corporation.

Detaliile de identificare ale produsului făina fină de cartofi Idaho Pacific includ următoarele:

Produs #20501
Ambalat în pungă Kraft cu pereți multipli
Greutate netă de 50 lbs.
Fără cod UPC
Dimensiunile lotului, codurile pungilor și datele de expirare:
Lot 241108, coduri de pungă de la 000203 la 000283, data de valabilitate 08.05.2026
Lot 241109, coduri pungi de la 000216 la 000332, data de valabilitate 09.05.2026
Lot 241111, coduri de pungă de la 000375 la 000520, data de valabilitate 5.11.2026
Alergiile la lapte, printre cele mai frecvente alergii alimentare din SUA

Alergiile la lapte sunt unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare din SUA, conform Clinicii Cleveland, și sunt deosebit de răspândite la copiii sub 16 ani. O alergie la lapte este diferită de intoleranța la lactoză, deoarece intoleranța la lactoză este o afecțiune digestivă și nu un răspuns al sistemului imunitar. Unele alergii alimentare pot avea consecințe grave sau chiar fatale.

Cei mai importanți alergeni alimentari

Milioane de americani au alergii alimentare și reacții adverse la alergenii alimentari. Deși majoritatea reacțiilor alergice provoacă simptome ușoare, unele pot fi severe sau pot pune viața în pericol. Înțelegerea modului în care Legea FASTER modifică etichetarea alimentelor ar putea ajuta consumatorii să prevină aceste reacții adverse.

Legea FASTER din SUA include următoarele precizări:

Susanul este un alergen alimentar, prin urmare toate produsele alimentare trebuie să includă pe etichetă existența susanului ca alergen imediat. De asemenea, trebuie să ofere informații importante, pentru cei cu alergii la susan sau alte alergii alimentare.

Legea FASTER prevede că susanul va trebui să fie listat împreună cu ceilalți opt alergeni alimentari majori:

Laptele
Ouăle
Peștele
Crustaceele, cum ar fi crabul, homarul și creveții
Nucile
Arahidele
Grâul
Soia