Micii, cârnaţii, dar şi alte produse din carne perfecte pentru grătar în această perioadă ar putea avea probleme, atrag atenţia specialiştii. Iată ce indică probele analizate de specialişti. Totul se poate încheia cu o spitalizare de urgenţă, în cazurile cele mai grave.
Substanțe periculoase găsite în micii și cârnații din comerț. Alertă pentru consumatori
Atenţie la micii și cârnații din comerț, mai ales în această perioadă în care zeci de mii de români fug de canicula din marile oraşe şi merg la un grătar în aer liber.
Experții au descoperit substanțe periculoase în micii și cârnații din comerț, conform ultimelor analize. În pofida popularității lor, aceste produse nu sunt întotdeauna cele mai sănătoase.
An de an, în special în preajma zilei de 1 Mai, dar şi cu alte ocazii, inspectorii de la Protecția Consumatorilor sfătuiesc publicul să achiziționeze carne și mezeluri pentru grătar doar din surse autorizate și să verifice cu atenție etichetele.
Recent, experții din domeniul alimentar au repetat testele pe micii disponibili pe piață, iar rezultatele au fost alarmante. Au fost găsite zgârciuri în loc de carne, apă în exces și prezența bacteriei E.coli.
Analizele recente au confirmat din nou că micii și cârnații sunt de calitate îndoielnică. Carnea tocată folosită este, de fapt, grăsime tocată, combinată cu soia sau prea multe condimente pentru a masca mirosul de carne stricată.
Laboratoarele acreditate ale statului, care au analizat produsele aduse de reporterii Observator, au constatat o situație foarte îngrijorătoare. Specialiștii avertizează consumatorii să fie foarte atenți la produsele pe care le achiziționează în această perioadă, având în vedere şi temperaturile foarte ridicate din România.
Un alt pericol mare sunt alergenii care nu sunt trecuţi pe etichetă. Se poate ajunge până la şoc anafilactic, avertizează directorul ICA.
„Cârnaţii aduşi pentru analiză au prezentat urme de alergeni din soia. Alergenii din soia nedeclaraţi sunt foarte periculoşi.
Sunt multe persoane care pot ajunge inclusiv într-o stare de şoc anafilactic consumând astfel de produse. Este obligatorie menţionarea alergenilor pe etichetă”, a atras atenţia directorul Institutului de Cercetare Alimentară, Alexandru Cîrîc.
Condimentele puternice ar putea fi un semn al cărnii care nu mai este bună pentru consum
Cercetătorii avertizează că alergenii proveniți din condimentele folosite în amestecurile de carne nu sunt utilizați doar pentru a îmbunătăți gustul.
Alexandru Cîrîc explică: „Acoperă în primul rând mirosul și acoperă ulterior și gustul. Un condiment puternic acoperind gustul ușor acrișor, ușor sălciu al unei cărni intrate, să spunem, în supramaturare.”
Acești alergeni au fost găsiţi și în micii gata preparați, fapt ce ridică îngrijorări majore.
În acest context, medicii recomandă ca cea mai sigură opțiune să fie prepararea alimentelor pentru grătar acasă. Alternativ, consumatorii ar trebui să achiziționeze produse doar din locuri unde producătorii garantează calitatea.