Alertă alimentară în România! NU cumpăra sub nicio formă aceste produse. Este total interzis

Sursă: Dreamstime

Alertă alimentară în România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trage un semnal de alarmă în legătură cu depozitarea și achiziționarea alimentelor în perioada de caniculă.

ANSVSA le recomandă românilor să fie atenți la modul în care prepară mâncarea, o păstrează și o achiziționează în perioada caniculei. Mai exact, potrivit sursei citate, alimtentele trebuei achiziționate doar din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.

Totodată, alimentele nu trebuie achiziţionate atunci când expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare, cum ar fi pe stradă, din portbagajul maşinilor etc, cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile precum carnea, peştele, ouăle, laptele şi produsele lactate.

După achiziționarea alimentelor, consumatorii trebuie să fie atenți și la modul de depozitare. Sunt alimente care trebuie păstrate la rece și trebuie verificate atunci când sunt achiziționate. Alimentele cu miros neplăcut sau cu o culoare ciudată, dar și cu o consisență modificată u trebuie cumpărate.

Alimente care nu se cumpără în perioada caniculei

ANSVSA le recomandă românilor să nu cumpere produse care poartă indicaţiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

În același timp, inspectorii susțin că după achiziționare, alimentele de origine animală trebuie introduse cât mai repede la frigider în felul următor: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 – +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C.

Totodată, potrivit sursie citate, alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat iar cele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. De cealaltă parte, produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate.

În ceea ce privește fructele şi legumele, acestea trebuie spălate bine înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

ANSVSA mai precizează că va efectua mai multe controale pentru a vedea dacă se respectă normele sanitare veterinare şi siguranţa alimentelor. Urmează să fie verficate expunerea la vânzare a anumitor alimente, condițiile de recepționare, depozitarea ambalajelor, dar și măsurile privind distrugerea produselor degradate în timpul transportului.

„Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele: expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii); depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali; eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică; asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare; măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care „nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.